Macron a szélsőballal szövetkezne a szélsőjobb ellen – a francia zsidók csalódottak

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Macron hallgatólagos támogatása az “antiszemita”, “Hamász-barát” szélsőbal irányába sokkolta a francia zsidókat.

A francia elnök pártjának veresége a parlamenti választások első fordulójában ellentmondásos szövetségre készteti a szélsőjobboldallal szemben – és potenciálisan bátorítja a zsidó kivándorlást.

Még két évvel ezelőtt Emmanuel Macron francia elnök a legnagyobb zsidó közösségi csoportok fenntartás nélküli támogatását élvezte, amelyek centrista politikáját és pártját a politikai radikalizmussal szembeni lehető legjobb védőbástyának tekintették.

Most azonban sok francia zsidó úgy érzi, hogy Macron elárulta őket. Az elnök ugyanis a múlt héten előrehozott parlamenti választásokat írt ki, amelynek első fordulójában azonban pártja rosszul szerepelt, viszont megerősödött a szélsőjobb. Macron erre az „Új Népfront” nevű baloldali formációval való szövetségről beszélt, hogy ellensúlyozza a nacionalisták felemelkedését.

Az Új Népfront tagja azonban a Jean-Luc Mélenchon vezette szélsőbaloldali LFI, amely a moszlim szavazók támogatására hajt és ennek megfelelően gyűlölködő Izrael-ellenes retorikát folytat, amit a francia zsidóság egyértelműen antiszemitánk ítél.

Macron, aki a parlamenti választások eredményétől függetlenül elnök marad, “épp most fejezte ki támogatását egy Hamász-párti erők által irányított párt irányába” – írta hétfőn Yohann Taieb francia-zsidó újságíró az X-en. Az őt támogató zsidó csoportokat “átverték” – tette hozzá Taieb.

Sok francia zsidó nem pártolja Macron taktikáját, aki a szélsőballal szövetkezne a szélsőjobb ellen. A francia zsidó közösségeket tömörítő CRIF ernyőszervezet elutasítja mindkét szélsőség politikusait. És prominens francia zsidók, köztük a szélsőjobboldal kritikusai, azt mondták, hogy ennek ellenére inkább rá szavaznának, hogy megakadályozzák a szélsőbaloldal hatalomra jutását, amelyet rosszabb lehetőségnek tartanak.

Marine Le Pen alatt a Nemzeti Összefogás (RN) párt megpróbálta korrigálni azt a közvéleményben kialakult képet, amely az antiszemita és idegengyűlölő pártalapító, a holokauszttagadó Jean-Marie Le Pen – Marine édesapja – idejében volt jellemző. A bevándorlás korlátozására és a radikális iszlám elleni fellépésre összpontosítva Marine Le Pen megfogadta, hogy a francia zsidók “pajzsa” lesz az antiszemitizmus ellen, miközben arra kérte őket, hogy hozzanak “áldozatokat” a radikális iszlám elleni küzdelemben. Az egyik áldozat, amelyet kért, a hagyományos zsidó fejfedő, a kipa nyilvános viselésének elhagyása volt, amelyet a muszlim vallási szimbólumok betiltásáért folytatott harcában járulékos veszteségnek tekint.

ToI

Címkék:Gabriel Attal, Macron, Marine Le Pen, Mélenchon

[popup][/popup]