Lövöldözőt vettek őrizetbe Los Angeles egyik zsidó negyedében

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Politika

A Los Angelesi rendőrség (LAPD) péntek délutáni közleménye szerint letartóztatták Jaime Tran 28 éves gyanúsítottat, akit azzal vádolnak, hogy a nagyváros Pico-Robertson nevű népes zsidónegyedében az Elat Market kóser vegyesbolt közelében két alkalommal, szerdán és csütörtökön tüzet nyitott a járókelőkre.

Los Angeles Pico Robertson negyed

Az elkövetőt jelenleg a megyei börtönben tartják fogva.

A szövetségi ügyészség vádja szerint Tran vallomásában említette, hogy áldozatait fejfedőjük alapján választotta ki. Korábban egykori osztálytársainak küldött antiszemita üzeneteket, amiben a fehér fejgyűlölő Goyim Defense League röplapjait idézte, miszerint a zsidók a felelősek a COVID-19 pandemiáért.

Martin Estrada államügyész így nyilatkozott: „Két nap alatt antiszemita jelszavak kíséretében került sor merényletre a zsidó közösség ellen. Ez figyelemre méltó, mivel mindez a világ etnikailag egyik legtarkább környezetében történt, ahol büszkék vagyunk a sokszínűségre, és együtt igyekszünk tenni a gyűlölet ellen.”

A Temple Beth Am konzervatív zsinagógában a reggeli ima részvevői közül néhányan hallottak a lövöldözésről, de arról, hogy kire lőttek, már csak kevesebben.

Jaime Tran, az elkövető

Nagy-Los Angeles zsidó közössége nyilatkozatában az áll, hogy a bűnüldöző szervek tájékoztatása szerint a lövöldözésben ketten megsebesültek, de nem életveszélyesen. A gyanúsítottról kiderült, hogy ellenségesen viszonyul a zsidósághoz. Letartóztatásakor nem tanúsított ellenállást, a lakásán talált puskát és kézifegyvert pedig elkobozták.

Michel Moore , a Los Angeles-i rendőrfőnök nyilatkozatában ez áll: „Hálás vagyok embereim gyors intézkedéséért, hogy idejében reagáltak az incidensre.”

A vád szerint Tran gyűlöletből vette célba két áldozatát, mert azok zsidók voltak, vagy mert azt hitte róluk, hogy zsidók. A feljelentés azt állítja, hogy Tran megkísérelte meggyilkolni a két áldozatot. A maximális büntetési tétel erre a bűncselekményre életfogytiglani börtönbüntetés” – mondta az államügyész.

Tran péntek délután jelent meg először a Los Angeles-i szövetségi bíróságon, és ártatlannak vallotta magát. Február 28-án kell újra megjelennie.

JTA – Bassa László

[popup][/popup]