Litvánia: 38 millió dollár a Holokauszt túlélőinek

Írta: Szombat - Rovat: Holokauszt, Politika, Történelem

A litván miniszterelnök törvényjavaslatot terjeszt elő 38 millió dollár elkülönítéséről a holokauszt túlélői és azok örökösei számára.

Ingrida_Šimonytė

A World Jewish Restitution Orgaization (WJRO) Ingrida Šimonytė törvényjavaslatáról úgy nyilatkozott, hogy az “fontos lépés az igazságtétel felé” a Holokauszttal való szembenézés történetében, amely Litvánia esetében oly nehezen halad előre.

Litvánia miniszterelnöke e hónap elején törvényjavaslatot terjesztett a Sejmas, a litván parlament elé, amely több mint 38 millió dollárt biztosítana a holokauszt túlélőinek és örököseiknek.

Ha a javaslatot elfogadják, ez majdnem megduplázná azt a pénzt, amelyet a kormány már eddig is elkülönített a kárpótlás céljaira abban az országban, ahol a zsidók 90%-át megölték a holokauszt során. Ma már csak ötezer zsidó él az országban.

“Ingrida Šimonytė miniszterelnök javaslata fontos lépés afelé, hogy a litván holokauszt túlélőinek és családjaiknak igazságot szolgáltassunk a második világháborúban és azt követően elszenvedett borzalmak miatt” – áll a WJRO közleményében.

“Reménykedéssel várjuk a lehetőséget, hogy áttekinthessük ezt az új jogszabályt, amely folytatná a visszaszolgáltatás folyamatát és támogatná a zsidó életet Litvániában” – áll a szervezet nyilatkozatában.

Litvániában a holokauszt és az azzal való szembenézés története egyaránt súlyos probléma. A nácik litván kollaboránsai számos atrocitásban vettek részt, köztük a Painariai (Vilnius külvárosa) gyilkosságokban, ahol 1941 és 1944 között 70 ezer zsidót öltek meg. A litván zászlóaljak a lengyelországi Majdanek haláltáborban és a varsói gettóban is őrszolgálatot láttak el és a deportálásokat szervezték.

Zsidó vezetők 2020-ban tiltakoztak, amikor a litván törvényhozók egy olyan törvényt fontolgattak, amely kimondta volna, hogy sem Litvánia, sem vezetői nem vádolhatók a holokausztban való részvétellel, mivel az ország megszállás alatt állt. A nacionalizmus Kelet-Európa-szerte tapasztalható erősödése közepette pedig utcákat, iskolákat és emlékműveket neveztek el litván kollaboránsokról.

A litván kormány korábban már tett lépéseket a holokauszt áldozatainak kártalanítása érdekében.

Több mint egy évtizeddel ezelőtt a parlament törvényt fogadott el 36 millió euró – akkor mintegy 72 millió dollár – elkülönítéséről egy karitatív alapítvány (Good Will Foundation) számára, amely az ország zsidó lakosságának javát szolgáló projekteket finanszíroz. A pénzt a litvániai zsidó közösségtől a náci megszállás alatt elkobzott közösségi vagyonért járó kártérítésnek tekintették.

“Ez a kifizetés csak az ingatlanok egy részének értékét fedezte” – magyarázta a WJRO. Ez az összeg akkor fedezte a litvániai zsidó közösség sürgős szükségleteit, helyreállított számos zsidó örökségi helyszínt, és szerény kifizetéseket is lehetővé tett a rászoruló túlélőknek”.

Az új törvényjavaslat lehetővé tenné a túlélők és örököseik számára, hogy a személyes vagyontárgyakra is kérvényezzék a kárpótlást – olvasható az AFP jelentésében -, és továbbra is finanszírozná a karitatív alapítványt.

JTA

[popup][/popup]