Az antiszemita szabadságharcos

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Hírek - lapszemle

A litván parlament tervei szerint Jouzas Luksa-Daumantas emlékévnek nyilvánítják 2021-et.

Jouzas Luksa a képen középen

Amint azonban a zsido.com (a Times of Israel cikke nyomán) beszámol róla, a példaképnek állított személy több tanú szerint 1941-ben, az ország náci megszállása utáni napokban részt vett Kovnóban (Kaunas) a “lieukisi garázs-mészárlásnak” nevezett pogromban, melynek során a helyi lakosok halálra vertek és kínoztak több tucat zsidót.

Az emlékév ötlete a törvényhozás Oktatási és Tudományos Bizottságától ered.

Luksa-Daumantas egy nácibarát litván milícia, a Litván Aktivista Front vezetője volt. Az említett pogromot is e társaság tagjai hajtották végre, több száz ujjongó helyi lakos szeme láttára. Az esetről számos fényképfelvétel készült, melyeken látni, hogy az elkövetők méretes vascsövekkel verték agyon áldozataikat. Olyan eset is volt, amikor a milícia tagjai nagynyomású vizestömlőt nyomtak le az áldozatok torkán és azzal ölték meg őket.

Luksa-Daumantas részvételét a mészárlásban több túlélő is tanúsítja, ahogy ez egyikük, Aleks Faitelson 2006-ban megjelent könyvében is áll. Emellett az Izraeli Litvániai Zsidók Szövetségének korábbi elnöke, Joseph Melamed egy 1999-ben megjelent könyvében azt írja, hogy egy olyan fotón azonosította Luksa-Daumantast, mely a mészárlás közben készült.

Luksa-Daumantas támogatói szerint mindezekből semmi sem igaz és hősük a szovjet megszállás ellen harcoló hazafi volt.

“Jouzas Luksa-Daumantas partizán volt, a Litvánia szabadságáért küzdő legfontosabb harcosok egyike. Litvánia függetlenségét védte, a szabadságért állt ki a vasfüggöny mögött” – áll a törvényjavaslat indoklásában. A tervek szerint külön költségvetésből finanszíroznak majd olyan programokat az iskolák számára, melyek keretében a tanulók megismerhetik “Luksa-Daumantas hősiességét”.

zsido.com

Címkék:holokauszt, Litvánia

[popup][/popup]