Liberális mecset – Berlinben

Írta: Szombat - Rovat: Hagyomány, Politika

A németül beszélő női imámok zsidókat és keresztényeket is szívesen látnak.

 

A napokban megnyílt berlini mecset küldetése – vezetői szerint – az iszlám liberális formájának hirdetése és terjesztése. Férfiak és nők együtt imádkozhatnak, és női imámok hirdetik az igét.

Az Ibn-Rusd-Goethe mecset falai között felzúgott az Allah akbar, amikor az amerikai-malajziai származású Ani Zonneveld – a világ kevés női imámjainak egyike – imára szólította a hívőket.

Az új imahely alapítói nevében Seyran Ates ügyvéd és a nők jogaiért küzdő veterán aktivista üdvözölte az egybegyűlteket, köztük zsidókat, keresztényeket és a média szép számban jelen levő képviselőit.

A hosszú fehér köpenybe öltözött 54 éves Atestől sohasem állott távol a tabuk döntögetése – egyebek közt

„szexuális forradalomra” hívott fel az iszlám világban,

és azt mondta, sohasem engedi meg, hogy az ultrakonzervatívok megfosszák őt attól a jogától, hogy muszlim legyen.

A zöld szőnyegeken igazhitű férfiak és asszonyok egymás mellett borultak le Mekka felé és imádkoztak; az imám asszony németül hirdette az igét. A nők között egyesek fátylat vagy kendőt viseltek, és olyanok is akadtak, akik nem fedték be a fejüket.

Rendőri védelem a keresztény templomban működő mecsetnek

Az új imaház a német főváros 88-ik mecsetje;

a protestáns Johanniskirche második emeletén bérelt helyiségben kapott helyet.

A Johann Wolfgang Goethéről és a középkori arab tudós Averroesről (Ibn Rusd) elnevezett intézmény falai között bármely muszlim felekezet hívei – szunniták és siíták, alaviták és szufik – egyaránt szabadon imádkozhatnak, beleértve a melegeket és leszbikusokat. Az ugyancsak alapító Abdel-Hakim Ourghi németországi iszlám tudós szavai szerint „a mecset lehetőséget nyújt a muszlimoknak, hogy új módon határozzák meg magukat.” Hozzátette: „szeretnénk depolitizálni az iszlámot”, amelyet egymással vetélkedő politikai áramlatok igyekeznek kisajátítani. „A vallás magánügy.”

Seyran Ates

Az épület bejáratát a rendőrség őrizte. Az alapítók eddig nem kaptak fenyegetést, nem bántalmazták őket, de tisztában vannak azzal, hogy nem mindenki örül kezdeményezésüknek.

Ates – aki a kikényszerített házasságkötések, családon belüli erőszak, és a migránsok körében is elterjedt „becsületgyilkosságok” ellen is fellépett már – azt nyilatkozta, hogy a liberális mecset projektje immár nyolc éve zajlik. „Sokan közülünk lemorzsolódtak az idők során, mondván ez egy veszélyes vállalkozás, és ők félnek.”

Elham Manea, jemeni származású, Svájcban élő politológus úgy véli, eljött a változások ideje, mivel Amerikában, az Egyesült Királyságban és Svájcban már működnek ilyen liberális mecsetek.

A berlini imahely magánadományokból jött létre, a nagyszámú bevándorlót tömörítő Moabit negyedben. A karácsonyi merénylet elkövetője, a tunéziai származású Anis Amri egy itteni radikális mecsetbe járt, amit azóta bezártak.

A Times of Israel nyomán Bassa László

Címkék:liberális mecset

[popup][/popup]