Letiltották a YouTube-ról az egyik leghírhedtebb francia antiszemitát

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A Youtube, egy antirasszista tisztogatás keretében kedd reggel bezárta Dieudonné Mbala Mbala egykori standup komikus csatornáját .

Dieudonné (forrás: Wikipedia)

A YouTube tulajdonos Google szóvivője az AFP hírügynökségnek nyilatkozott a lépésről, mondván: Dieudonné ismételten megsértette a közösségi média politikáját. Hozzátette: Dieudonné csatornája „egy abból a 25.000-ből, amelyet a Youtube az elmúlt 24 óra során távolítottak el a gyűlöletbeszéd miatt.”

Dieudonnét már kitiltották az Egyesült Királyságból, Kanadából, Belgiumból és számos más országból, Franciaországban pedig elítélték gyűlöletbeszédért és Holokauszt tagadásért.

2013-ban egy zsidó újságíróról azt mondta, hogy ’gázkamrában a helye’, amiért $24 ezer dollárra büntették. Két évvel később hét évi fölfüggesztett börtönt és 106.ezer dollár pénzbüntetést kapott, mert a Facebookon rokonszenvét fejezte ki az iszlámista terroristával, aki 2015. januárban négy zsidót gyilkolt meg egy párizsi kóser élelmiszerboltban. 2019. júliusban adócsalásért ítélték két év fölfüggesztettre és bírságolták 200 ezer euróra.

Dieudonné “Shoananas” című dala – a Shoah és ananas szavak összevonásával a nácik hatmillió áldozatán gúnyolódik. Ő az, aki a 2013. évtől rohamosan terjedő “quenelle” náci köszöntést kitalálta.

A zsidó diákok francia szervezete (UEJF) üdvözölte a YouTube döntését, és felhívta a többi közösségi médiumot, hogy kövessék a példát. A Le Point hírcsatornán Noémie Madar, a UEJF elnöke, felhívta a figyelmet a komikusnak a koronavírus járvány idején sugárzott videóinak antiszemita tartalmára.

Dieudonné a YouTube lépésével 400.000 követőjét veszítette el. „Itt az idő, hogy a Twitter és a Facebook is mozduljanak”, írta az UEJF. Előbbin 150 ezer, utóbbin 1,2 millió követője van az antiszemita uszítónak.

Dieudonné visszautasította a YouTube lépését, amit „izraeli nyomásnak” tulajdonított, és weboldalát „a szabadság utolsó bástyájának” nevezte az interneten.

Az Algemeiner cikke nyomán Bassa László

Címkék:antiszemita, Dieudonné

[popup][/popup]