Lengyelország: könyvégetés zsidózással

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Politika

„Halál a zsidókra!” – ordították lengyel nacionalisták, miközben a zsidókról szóló könyvet égettek egy tüntetésen.

Forrás: Karolina Pawliczak/Twitter

Az incidens csütörtökön történt Kalisz városában, ahol nagy tömeg gyűlt össze a nemzeti függetlenség napjának megünneplésére. Lengyelország százötven év után 1918. november 11-én nyerte vissza függetlenségét.

A közösségi médián videók jelentek meg és szemtanúk írtak arról, hogy a szélsőjobbos aktivista Wojciech Olszański meggyújtott egy vörös borítójú – a Kaliszi Statútumot szimbolizáló – könyvet. A dokumentum, amit Szemérmes Boleszláv fejedelem adott ki 1264-ben, rendezte az országban élő zsidók jogállását, és bizonyos védettséget nyújtott nekik az őket ért támadások büntetésével. A statútum volt a nem-zsidók és zsidók közötti jogviszony alapja a következő évszázadokban Lengyelországban.

Olszański gyúlékony folyadékot öntött a hegyes fémrúdra tűzött könyvre, majd meggyújtotta. A tömeg lelkesen ordította: „Halál a zsidókra!”. Többen azt skandálták: ’Nem Polinra, igen Lengyelországra’. Polin – Lengyelország héber neve, egyszersmind a legnagyobb zsidó múzeum Varsóban.

Rafal Pankowski a Soha többé lengyel antirasszista csoport vezetője nyilatkozta a JTA-nak: „Félelmetes és nagyon is jelképes esemény ez.” A nagygyűlést a Kristályéjszaka pogromjához hasonlította, aminek 83. évfordulójára szerdán emlékeztek. „Több mint 25 éve figyelem az antiszemita megnyilvánulásokat, de ilyennel még sosem találkoztam.”

A rendőrség vizsgálja a fölvételeket – jelentette a PAP hírügynökség.

„A képek hátborzongatóak” – írta a Twitteren Katharina Von Schnurbein, aki az antiszemitizmus ellen küzdelem koordinátora az EU-ban.

Az elmúlt napokban a lengyel nagyvárosokban eluralkodtak a nacionalista indulatok. A tüntetések témája részben a Belarusz és Lengyelország között kialakult feszültség.  Alekszandr Lukasenka a belarusz politikai ellenzékieket befogadó Lengyelországot és az EU országokat igyekszik büntetni azzal, hogy bátorítja az oda irányuló migrációt.

Lengyelország jobboldali kormányzata megtagadja bevándorlók befogadását, beleértve az afgán menekültekét is.

Az ujkelet live beszámol arról, hogy Jáir Lapid izraeli külügyminiszter elítélte a csütörtöki lengyelországi antiszemita eseményt, és intézkedést követelt a helyi tisztviselőktől.

,,A lengyelországi szörnyű antiszemita incidens a világ minden zsidóját emlékezteti a világban létező gyűlölet erejére” – írta Lapid Twitteren. ,,A lengyel tisztviselők részéről egyértelmű elítélés fontos és szükséges. Üdvözlöm tiltakozásukat, és elvárom a lengyel kormánytól, hogy megalkuvás nélkül lépjen fel azokkal szemben, akik részt vettek a gyűlölet e megdöbbentő megnyilvánulásában”.

 

Címkék:könyvégetés, Lengyelország

[popup][/popup]