Lengyelország: egy év börtön a „cionisták felakasztásáról” daloló tüntetőnek

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Politika

Két lengyel ultranacionalistát börtönbüntetésre ítéltek egy 2016-os tüntetés kapcsán, ahol a „cionisták” felakasztásáról énekeltek.

Függetlenségi napi felvoniulás Lengyelországban 2015-ben (Forrás: Flickr)

A Bialystok városában lezajlott tüntetés egyik résztvevőjét 12 hónapos elzárásra ítélte a varsói büntetőtörvényszék szerdán. A bíróság hat hónap felfüggesztett büntetést szabott ki a másik vádlottra. Lengyelországban az ilyen büntetés szokatlanul szigorúnak számít.

A vádlottak nevét nem közölte a lengyel média.

Az egy évre ítélt tüntető vezette a kórust, amely arról énekelt, hogy „a cionisták lógnak majd a fán levelek helyett”. Ezt a bíróság, a muszlimellenes szólamokkal együtt, rasszista és erőszakra felhívó megnyilvánulásnak tekintette.

A bíróság öt másik személyt felmentett, akik ellen szintén a tüntetés kapcsán emeltek vádat. A demonstrációt az ONR nevű ultranacionalista csoport szervezte.

Az elmúlt években a második világháború történelmével és a holokauszt-jóvátétellel kapcsolatos viták bonyolították Izrael és Lengyelország kapcsolatait, illetve Lengyelország kapcsolatait a zsidó szervezetekkel, sőt az Egyesült Államokkal is.

2018-ban Lengyelország jobboldali kormánya vitatott jogszabályokat fogadott el, amelyek tiltották a lengyel nemzet felelősségének említését a náci bűncselekmények miatt. Ez diplomáciai válságot okozott Izraellel, amely ezt úgy értelmezte, hogy a lengyel törvényhozás korlátozza a szólásszabadságot és a lengyel bűnrészességgel kapcsolatos holokausztkutatást.

Ugyancsak feszültségeket gerjesztett az a minap elfogadott törvény, amely lezárja a Holokauszt idején elrabolt tulajdonokkal kapcsolatos jogvitákat. Ezt Izraelben sokan úgy értelmezik, mint amely lehetetlenné teszi, hogy zsidó károsultak visszaszerezzék elrabolt tulajdonukat.

JTA

Címkék:antiszemita tüntetés, ítélet, Lengyelország

[popup][/popup]