Lengyel elnökválasztás: Andrzej Duda gyűlöletkampánnyal győzött

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Lengyelország hivatalban lévő elnöke, Andrzej Duda nagyon csekély különbséggel nyerte el újólag az elnöki tisztséget. 

Andrzej Duda (forrás: youtube)

A lengyel jobboldal jelöltje 51.2%-ot kapott, ellenfele, Rafal Trzaskowski, a liberális varsói polgármester 48.8%-ot.

A zsidó kártérítések ügye a kampányban rendkívül nagy szerepet játszott, leginkább az utolsó napokban, amikor világossá vált, hogy szoros küzdelem várható.

Andrzej Duda az állami televízióban szégyen nélkül kijelentette, hogy ellenfele kiárusítaná az országot a „zsidó érdekeknek”. Duda ellenfele, Trzaskowski nem kötelezte el magát a Holokauszt túlélőinek és leszármazottaiknak nyújtandó kárpótlás ügyében, de azt mondta, „nyitott a téma megvitatására”.

„Csak olyan ember mondhat ilyeneket, akinek nincsen lengyel lelke, lengyel szíve és lengyel esze” – kommentálták Trzaskowski kijelentését Duda kampánymenedzserei.

Duda, aki utolsó nagy választási interjúját a hírhedt jobboldali és antiszemita katolikus Radio Maryja riporterének adta, maga is azt mondta: „Nem akarjuk, hogy a lengyel határokon kívül hozzanak rólunk döntéseket.”

Rafal Trzaskowski

Duda a választási kampányra készülve már ez év januárjában sem ment el az auschwitzi tábor felszabadításának 75 évfordulós ünnepségére.

Tudósítók szerint a választást a kormánypárti propagandagépezet részéről vad gyűlöletkampány kísérte, ahol zsidók, migránsok, melegek és mindenféle másság ellen vadul kirohantak, de a fő szólam a zsidó kárpótlás ügye volt és Andrzej Duda határozottan nemet mondott az ezzel kapcsolatos zsidó igényekre.

Lengyelország az egyetlen európai ország, amely a jóvátétel ügyét nem rendezte a zsidó közösséggel.

Lengyel állami tévéhíadó: Trzaskowski teljesíti a zsidó követeléseket?

Címkék:Andrzej Duda, antiszemitizmus, elnökválasztás, Lengyelország, zsidó kárpótlás

[popup][/popup]