Lemondott Novák Katalin és Varga Judit is

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Lemondott Novák Katalin köztársasági elnök, aki 2022 óta töltötte be a posztot. Varga Judit, parlamenti képviselő, korábbi igazságügyi miniszter is lemondott mandátumáról és a Fidesz-MPP Európa parlamenti választás listavezetői posztjáról az elmúlt napokban felháborodást keltő kegyelmi ügy kapcsán, melyről itt írtunk.

Novák Katalin és Varga Judit

Az államfő azután jelentette be lemondását az M1 rendkívüli adásában szombat délután, hogy az elnöki kegyelem körül kialakult botrányra reagálva Orbán Viktor miniszterelnök alkotmánymódosítást kezdeményezett, amelynek értelmében nem kaphat elnöki kegyelmet, aki kiskorú ellen követ el bűncselekményt – írja a Telex.hu.

Novák Katalin azt mondta, hibázott, és bocsánatot kért azoktól, akik úgy érzik, hogy megbántotta őket.

„Hibáztam. A kegyelmi döntés és az indoklás hiánya alkalmas volt arra, hogy kételyeket ébresszen. Itt nincs és nem is lehet kétely. Soha nem adnék kegyelmet annak, aki gyermekeket bántalmaz. A gyermekek védelme közös felelősségünk. Bocsánatot kérek azoktól, akiket megbántottam, és minden olyan áldozattól, aki úgy érezhette, nem állok ki mellette. Államfőként ma utoljára szólok önökhöz, lemondok a köztársasági elnöki tisztségről” – mondta Novák Katalin.

„Visszavonulok a közélettől, lemondok országgyűlési képviselői mandátumomról és az EP-lista vezetéséről is” – jelentette be Facebook-oldalán Varga Judit alig pár perccel azután, hogy Novák Katalin lemondott a köztársasági elnöki posztról.

A rendszerváltozás óta az elnök egyéni kegyelmi döntésének érvényességéhez az igazságügyi miniszter ellenjegyzése szükséges. „Én folytattam azt a több, mint 25 éves gyakorlatot, miszerint az igazságügyi miniszter tudomásul veszi az elnök kegyelmi döntését” – írta Varga, majd hozzátette:

„Az elnök döntésének ellenjegyzéséért a politikai felelősséget vállalom”.

Varga a Facebook-posztban megköszönte mindenki munkáját, akivel az elmúlt években egy csapatban dolgozott. „Magyarország a továbbiakban is számíthat rám nemzeti érdekeink és értékeink védelmében”.

Kapcsolódó cikkünk:

Ki védi meg az özvegyet és az árvát?

[popup][/popup]