Lemondott a Harvard Egyetem elnöke, aki úgy vélte, a zsidók kiirtására uszítani nem feltétlenül elítélendő

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Politika

A múlt hónapban egy kongresszusi meghallgatáson adott válaszai, valamint egy folyamatban lévő plágiumbotrány kényszerítették lemondásra.

Claudine Gay

Claudine Gay, a Harvard elnöke kedden bejelentette, hogy lemond tisztségéről, miután az egyetemen heves támadások érték. A Gay ellen felhozott első számú vádpont az volt, hogy nem volt hajlandó egyértelműen kijelenteni: a zsidók kiirtására vonatkozó felhívás sérti az egyetem normáit. „Ez kontextustól függ”, felelte erre két elnöktársával együtt.

Bármilyen botrányos is volt e válasza, ez mégsem volt elég ahhoz, hogy lemondassák – ehhez még egy plágium botrány is szükséges volt.

“Nehéz szívvel, de a Harvard iránti mély szeretettel írom, hogy bejelentem, lemondok elnöki tisztségemről” – írta Gay a Harvard közösségének címzett levelében. “A testület tagjaival folytatott konzultációt követően világossá vált, hogy a Harvardnak az az érdeke, hogy lemondjak, hogy közösségünk az intézményeire, és ne egy személyre koncentrálva vészelje át ezt a rendkívüli kihívást jelentő pillanatot.”

Gay nem közölte, hogy mikor tervez hivatalosan is lemondani, de a döntést “szavakkal kifejezhetetlenül nehéznek” nevezte.

Izrael-ellenes demonstráció a Harvard egyetemen október 15-én (Forrás: twitter)

“Mindezek közepette nyomasztó volt, hogy kétségbe vonták a gyűlölettel való szembenézés és a tudományos szigor fenntartása iránti elkötelezettségemet – két olyan alapvető értéket, amely alapvetően meghatározza, hogy ki vagyok -, és ijesztő, hogy személyes támadásoknak és fenyegetéseknek voltam kitéve, amelyeket a faji gyűlölet táplált” – írta Gay.

Elnöksége alig hat hónapos volt. A Harvard közel 400 éves történetében ő volt az első fekete és a második női elnök.

“Amikor rövid elnökségemre emlékezni fognak, remélem, hogy úgy tekintik majd, mint egy olyan pillanatot, amikor újra ráébredünk közös emberségünk fontosságára, és hogy ne engedjük, hogy a harag és a vitatkozás aláássa az oktatás létfontosságú folyamatát” – írta Gay.

A múlt hónapban egy kongresszusi meghallgatáson adott válaszai, valamint egy folyamatban lévő plágiumbotrány is visszavetette.

A képviselőházi meghallgatáson Gayt bírálták, amiért nem adott közvetlen választ a zsidó diákok zaklatása és kirekesztése elleni küzdelem irányelveit firtató kérdésekre.

CNN

[popup][/popup]