A felhívás a zsidók kiirtására nem minősül zaklatásnak…

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Politika

Három amerikai elit egyetem vezetői nem voltak hajlandóak zaklatásnak minősíteni a felhívást a zsidók kiirtására.

Izrael-ellenes demonstráció a Harvard egyetemen október 15-én (Forrás: twitter)

A Harvard, az MIT és a Penn elnökei megértették és elismerték a zsidó és izraeli diákok biztonsággal kapcsolatos aggályait, és fogadkoztak, hogy fellépnek a zsidógyűlölet ellen, de arról nem mondtak véleményt, hogy milyen beszédet kell szankcionálni.

Egy nagy nyilvánosságot kapott kongresszusi meghallgatáson kedd este az Egyesült Államok három vezető egyetemének elnökei nem voltak hajlandóak kifejezetten kimondani, hogy a zsidók kiirtására való felhívás sérti a zaklatásra vonatkozó egyetemi szabályokat.

Amikor Elise Stefanik New York-i republikánus képviselő egyenesen megkérdezte, hogy a “zsidók kiirtására való felhívás” (“Calling for the genocide of Jews) ellentétes-e a Harvard Egyetem, a Massachusetts Institute of Technology (MIT) és a Pennsylvania Egyetem (Penn) magatartási kódexével, mindhárom elnök azt mondta, hogy a válasz a kontextustól függ.

“Ez egy kontextusfüggő döntés” – válaszolta Liz Magill, a Penn elnöke, mire Stefanik azt válaszolta: “A zsidók kiirtására való felhívás a kontextustól függ?”. Ez nem zaklatás vagy megfélemlítés? Erre a kérdésre a legkönnyebb igennel válaszolni, Ms. Magill”.

Ugyanerre a kérdésre válaszolva a Harvard elnöke, Claudine Gay azt mondta: “Amikor a beszéd átcsap cselekvésbe, lépéseket teszünk”.

Sally Kornbluth, az MIT elnöke azt mondta, hogy az ilyen beszédet csak akkor vizsgálják “zaklatásként, ha az átható és súlyos”.

Az elnökök azonban kétségkívül egyetértettek abban, hogy az antiszemitizmus komoly probléma az egyetemeiken, és hogy a Hamász október 7-i, Izrael elleni gyilkos támadása és a Gázai övezetben a terrorcsoport ellen indított izraeli háború kezdete óta még súlyosabbá vált.

“Tudom, hogy néhány izraeli és zsidó diák nem érzi magát biztonságban az egyetemen” – mondta Kornbluth. “Mivel magukban hordozzák a Hamász-támadások borzalmait és az antiszemitizmus egész történetét, nekik nyilvánvalóan fájdalmat okoztak a közelmúltbeli tüntetéseken elhangzott skandálások.”

Az elnökök vallomása az egyetemi kampuszokon országszerte megnövekedett feszültségek közepette hangzott el. A palesztinbarát diákok és oktatók – köztük a meghallgatáson képviselt három egyetemen is – olyan beszédekkel és akciókkal kerültek a címlapokra, amelyeket a kritikusok egy része antiszemitának nevezett.

Claudine Gay és Liz Magill

A keddi meghallgatás – amely több mint öt órán át tartott, és amelyet a képviselőház oktatási és munkaügyi bizottsága hívott össze – már a negyedik volt, amelyet a republikánus vezetésű képviselőház október 7. óta az egyetemi antiszemitizmus témájában tartott. De ez volt az első, amelyen az egyetemek elnökeit idézték be tanúskodni.

Mindez ugyanazon a napon történt, mint amikor a képviselőház jóváhagyta a kongresszus két zsidó republikánus képviselője által kezdeményezett állásfoglalást, amely egyenlőségjelet tesz az antiszemitizmus és az anticionizmus közé.

ToI

[popup][/popup]