Az egyetemi elnökök végül belátták, hogy a népirtás mégsem jó dolog

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Politika

A Harvard, az MIT és a Pennsylvaniai Egyetem – három világszerte ismert elit amerikai egyetem – elnökei szerdán üzletemberek, adományozók és politikusok megsemmisítő bírálatával szembesültek, miután egy képviselőházi meghallgatáson nem voltak hajlandók a zsidók kiirtására való felhívást üldözendő cselekménynek nevezni. Egyikük sem mondta ki egyértelműen, hogy a zsidók kiirtására való felhívás sérti egyetemük magatartási kódexét. Ehelyett kifejtették, hogy ez a körülményektől és a közeg magatartásától függ.

Albert Bourla, a Pfizer vezérigazgatója az X-en közzétett bejegyzésében azt írta, hogy az egyetemi elnökök tanúvallomása nem csak szégyenletes volt, hanem “az amerikai akadémiai élet történetének egyik leggyalázatosabb pillanata”.

Josh Shapiro pennsylvaniai kormányzó egy philadelphiai falafel-bolt előtt, amelyet Izrael-ellenes tüntetők korábban zaklattak, “elfogadhatatlannak” és “szégyenletesnek” nevezte a Pennsylvania egyetem elnökének, Liz Magillnek a kijelentéseit és felszólította az egyetem kuratóriumát, hogy üljön össze és vitassa meg, vajon Magill képviseli-e az egyetem és a testület értékeit.

A vihar hatására a Harvard és a Pennsylvaniai Egyetem elnökei visszakoztak, visszavonták néhány megjegyzésüket, megpróbálva ezzel mérsékelni a károkat.

A visszhangot követően Claudine Gay, a Harvard elnöke szerdán közleményt adott ki, amelyben azt állította, hogy az emberek félreértették a meghallgatáson elhangzott, széles körben bírált megjegyzéseit, amikor azt mondta, hogy a zsidók kiirtásra való felhívások az egyetemen nem feltétlenül jelentenek zaklatást.

“Vannak, akik összekeverték a szabad véleménynyilvánításhoz való jogot azzal a gondolattal, hogy a Harvard elnézi a zsidó diákok elleni erőszakra való felhívásokat” – mondta a szerdai nyilatkozatában. “Hadd legyek egyértelmű: a zsidó közösség, vagy bármely vallási vagy etnikai csoport elleni erőszakra vagy népirtásra való felhívások aljasak. Ezeknek nincs helyük a Harvardon, és azok, akik zsidó diákjainkat fenyegetik, felelősségre lesznek vonva”.

Liz Magill (Pennsylvania Egyetem) szerdán visszavonta néhány megjegyzését, mondván, hogy a szólásszabadsággal kapcsolatos aggályok felülírták az egyéb szempontokat.

“Abban a pillanatban egyetemünk régóta fennálló, az amerikai alkotmánnyal összehangolt politikájára összpontosítottam, amely kimondja, hogy a beszéd önmagában nem büntethető” – mondta egy videóban.

“Nem arra a megcáfolhatatlan tényre összpontosítottam, amire kellett volna, hogy a zsidó emberek kiirtására való felhívás a legszörnyűbb erőszakra való felhívás, amit emberek elkövethetnek” – mondta szerdán. “Ez gonoszság – egyszerűen és világosan.”

ToI, CNN

Címkék:Harvard, MIT, UPenn

[popup][/popup]