Légy te nekem szentelve… – Esküvők Izraelben

Írta: Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem) - Rovat: Politika

Izraelben gyorsan változnak az esküvői divatok, szokások.Örök viszont, hogy többszáz-fős lagzit illik prezentálni, amelyen a rokonok és ismerősök csekkeken róják le az ifjú pár vagy szülei felé az adományokat.

A bejáratnál a fiatalok mellett hatalmas széf figyelmeztet a felmerült költségekre, oda illik bedobni minimum az adott hely árain megsaccolt menü ellenértékét. Adok- kapok alapon járnak körbe az ajándék-csekkek, megjelenésért megjelenés jár, meghívásért visszahívás.

A menyasszonyi ruhák szekuláris körökben igen rafináltak, ugyanis ötvözniük kell a rabbik tolerálta illendőséget a legújabb trendekkel, ami gyakran afféle ruhaköltemény cabriókat eredményez, levehető és eldobható ujjakkal, dekoltázsokkal, hátrészekkel. Ügyesek a ruhatervezők, s a hüpe alatt még szigorúan zárt, szolid ruha egy perc alatt dögös szereléssé válhat a táncparketten. Megszokhatatlan élmény, ahogy a megható, pohártörésben kulmináló vallási ceremónia végén, miközben az egész pereputty még könnyes szemeit törölgeti, egyszer csak a DJ belecsap az erősítőkbe, és egyik pillanatról a másikra vad táncra perdül a násznép, az elérzékenyülésből heves rock ’n rollba menekül a rokonság.

8 Esküvő az államalapítás idejénJPG

Esküvő az államalapítás idején

Errefelé a fiatal párok nagy része esküvőjével szeretne bevonulni a világtörténelembe. Óriási az egyediségi verseny, ami természetesen súlyos egyformaságot jelent. Az utóbbi években a szabadtéri rendezvény a menő, kibucok és erdők rétjein hatalmas fehér sátrakat húznak fel nyáron a hűtés, télen a fűtés végett, mellettük nagyban emeli az esemény pompáját a medence és a celebek jelenléte. Főként a keleti énekesek hakniznak az esküvőkön, ismertség függvényében 10 ezer sékeltől a csillagos égig emelkedhet gázsijuk, amit egy-két ismerős szám előadásáért vágnak zsebre. Aztán a celebek odaülnek az ünnepeltek mellé, leereszkednek a hálás közönséghez, már amennyiben nem rohannak a következő lakodalomba.

A belügy csak az otorodox rabbik levezette esketést ismeri el. Akik konzervatív vagy reformrabbit kértek fel, azoknak külföldön is össze kell házasodniuk, ha azt akarják, hogy bejegyezzék új családi állapotukat a személyi igazolványukba és a hivatalos okmányokba. Mégis, egyre többen fordulnak el az ortodox szertartástól, sokan elsősorban feminista okokból, mert a szigorúan hagyományos ortodox ceremónián a nőknek szavuk sincs, csakis a vőlegények szólalhatnak meg, ismeretlen a kölcsönösség és az egyenrangúság. És persze akkor sem jön szóba az ortodoxia, ha az egyik házasuló fél nem számit zsidónak, vagy zsidóságát nem fogadják el a rabbinátuson, valamint az egyneműeket sem adja össze az ortodox rabbi, pedig egyre gyakrabban két fiú vagy két lány áll a (reform) hüpe alatt.

Esküvő a tengerparton

Esküvő a tengerparton

A meleg esküvők éppen olyanok, mint a heterók, mégis különös bájt kölcsönöz nekik, ahogy másságukat az ugyanolyansággal igyekeznek cáfolni, gondosan teljesítve a menyegzők összes elvárását, kezdve a fehér esküvői ruhától egészen a nyitottabb irányzatokat képviselő rabbik jelenlétéig. Izraelben igen erős a konformitás igénye még a non-konformban is, amit talán magyaráznak a történeti és a geopolitikai körülmények, az összezárás szükségessége az ellenséges környezetben, a csoportkohéziót növelő helyi tapasztalatok, a katonaság, a háborúk közös élménye. A zsidó államban az összes harc és meghasonlás ellenére máig erősen keresik a közöset: azt, ami összeköt, és nem mindig azt, ami elválaszt minket egymástól. És máig az egyik legfontosabb összetartó szál a hagyományos zsidó esküvő a baldachin alatt, kedat Mose veJiszrael: Mózes és Izrael törvénye szerint.

Címkék:2012-03

[popup][/popup]