Légicsapásban meghalt Irán Forradalmi gárdájának szíriai főparancsnoka

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A csapás az Irán damaszkuszi nagykövetségének területén lévő épületben végzett Mohammad Reza Zahedivel, a Gárda szíriai-libanoni főnökével; a jelentések szerint a helyettese is meghalt; Teherán szerint Izrael a felelős.

Mohammad Reza Zahedi

Az izraeli légierő állítólag légicsapást mért hétfőn Irán damaszkuszi nagykövetsége melletti épületre, és a jelentések szerint megölte az iráni Iszlám Forradalmi Gárda hét tagját, köztük a szíriai iráni csúcsparancsnokot.

A Damaszkusz környéki Mezzeh településen végrehajtott csapás az iráni nagykövetség melletti épületet érte, a felvételek tanúsága szerint.

A Reuters jelentése szerint a nagykövetség egyik épületét “a földdel tették egyenlővé”, ami “a közel-keleti konfliktus megdöbbentő, nyilvánvaló eszkalációját jelenti, amely Izraelt és Iránt és szövetségeseit állítja szembe egymással”. Az iráni SSN hírportál szerint a célba vett épület Irán konzulátusa és nagyköveti rezidenciája volt.

A Forradalmi Gárda iráni média által publikált közleményben hét tag, köztük a Szíriában szolgáló legmagasabb rangú tisztviselője, Mohammad Reza Zahedi és helyettese, Mohammad Haj Rahimi halálát jelentette be.

Zahedi a Gárda egyik legmagasabb rangú parancsnoka volt. A Forradalmi Gárda az Egyesült Államok által terrorszervezetnek minősített apparátus.

A jelentések szerint ő felelt az egység szíriai és libanoni műveleteiért, az ottani iráni milíciákért és a Hezbollahhoz fűződő kapcsolatokért, és így a két országban lévő iráni erők legmagasabb rangú parancsnoka volt. Az izraeli hadsereg rádiója szerint Zahedi felügyelte az összes Izrael elleni iráni terrorista műveletet Szíriából, Libanonból “és a palesztin szférából”. (ToI)

[popup][/popup]