Leendő miniszter: Mi soha nem engedtünk meg magunknak olyan hangot, ahogy bennünket támadnak

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Matan Kahana, a Jamina párti képviselője változásokat tervez a kósersági felügyeletben, és a rabbik kinevezésében.

Matan Kahana (Forrás: Wikipedia)

Kahana, aki az új kormány vallásügyi minisztere lesz, szerdán arról beszélt a hadsereg rádiójában, hogy a vallás-állam viszony alapjaiban nem fog változni. Küszöbön áll viszont a kasrut reformja, és több nemzeti-vallásos rabbi kinevezése várható.

„Ott, ahol nincs teljes egyetértés a koalíciós partnerek között, fenntartjuk a status quo-t, és a változásokat néhány évvel elhalasztjuk. A most felálló kormány nyilván képtelen olyan feladatok megoldására, amiket 73 év alatt nem sikerült megoldani.”

Kahana megerősítette, hogy pártja nemzeti-vallásos alapokon álló városi rabbik kinevezését tervezi a harediek ellenében. Fontos ügyként fogják kezelni a kósersági tanúsítványok kiadását – közölte. Nem tért ki arra, vajon ez a magán kósersági bizonyítványok támogatását jelenti-e.

Kahana „természetesnek tartja” a Lag BaOmer ünnepségen a Meron-hegyen április végén történtek kivizsgálását. Személyesen ő fogja felügyelni a jövő évi, tíz hónap múlva esedékes ünnepségsorozatot, és vezeti a készülődést, hogy hasonló, 45 halálos áldozatot követelő incidens ne ismétlődhessen meg.

Ugyancsak megjegyezte: a koalíciós kormány minden egyes tagja „jól tudja, hogy nyilván nem számíthat saját forgatókönyvének megvalósítására és a belső villongások a kormány  bukását hozhatják. A kölcsönös jóindulatra tehát nagy szükség van.”

Kahana visszautasította az ultraortodox pártok vezéreinek Naftali Bennett elleni vitriolos támadását, akik Bennetet gonosznak nevezték, és követelték, hogy tegye le fejéről a kipát. Emlékeztetett arra, hogy ellenzékben a Jamina sosem engedett meg magának ilyen durva hangot, és „nincs szükségünk kioktatásra arról, mit jelent cionistának lenni, és hogy ki az istenfélő ember”.

A haredi képviselők „a szakadást és megosztottságot hirdetik ahelyett, hogy egységre és együttműködése törekednének. A hivatalba lépő kormányban a Jamina a judaizmus értékeinek megőrzésére, a zsidó jog fönntartására, és Izrael területi épségének megszilárdítására fog törekedni – amivel a harediek is tökéletesen tisztában vannak.”

Kahana a Netanjahu kormány tagjait is elmarasztalta az új kormány bírálatáért. „A hatalom átadása egy demokratikus országban simán megy végbe. A nap holnap is fölkel, a magam részéről szerényen veszem át hivatalomat, mert még jócskán van mit tanulnom.”

A Kneszet vasárnap tartja a bizalmi szavazást az új kormányról, amelynek hajszálvékony többsége van: 61 mandátum a 120 fős parlamentben. Amennyiben megkapja a bizalmat, a baloldali, jobboldali, centrista és iszlámista pártok koalíciója váltja Netanjahut a hatalomban, és a Jamina pártvezér Bennett lesz a miniszterelnök. Két év múlva a Jes Atid vezetője, Jair Lapid veszi át tőle a kormányfői teendőket.

Times of Israel – Bassa László

[popup][/popup]