Köves Slomó: “A szexualitás szentségét a házasság teremti meg”

Írta: Szombat - Rovat: Belpolitika, Politika

Köves Slomó EMIH vezető rabbi az egyházak közös nyilatkozatával kapcsolatban az M1-nek nyilatkozott.

Köves Slomó EMIH vezető rabbi

“A szexualitás szentségét a házasság teremti meg” – fogalmazott az EMIH vezető rabbija az állami televíziónak.

Szükséges az egyházak részéről a bibliai alapértékek megerősítése, ismeretterjesztése különösen akkor, amikor az embereknek problémákkal és krízisekkel teli világban kell eligazodniuk – közölte a magyarországi egyházak múlt heti közös nyilatkozatával kapcsolatban. Ebben az aláírók a házasságra és a családra vonatkozóan a zsidó és keresztény értékrend fontosságát hangsúlyozták.

Az egyházak vezetői saját példájukkal kell megmutassák, hogy jó és szép családban élni, elköteleződni egymás iránt, gyerekeket nevelni. Fontos egy-egy ilyen nyilatkozat, de még fontosabb példamutatással képviselni ezeket a közös értékeket – fogalmazott Köves Slomó.

Egy olyan világban, ahol kezdenek feledésbe menni ezek az értékek, fontos, hogy a teológiai vitákat is maguk mögött tudó egyházak – függetlenül nézetkülönbségüktől – együtt képviseljék azt, amiben egyetértenek – mondta az EMIH vezető rabbija.

*

Mint ismeretes, a Mazsihisz is aláírta az egyházak közös nyilatkozatát, ami vitát váltott ki a szervezeten belül, illetve a szélesebb zsidó közéletben.

Frölich Róbert országos főrabbi kifogásolta, hogy a több egyház által a házasság szentségéről és a férfi-nő kapcsolatról közelmúltban aláírt, és a Mazsihisz által is jegyzett közleménybe belekerült egy olyan vállalhatatlan mondat, amely a neki és a Radnóti Zoltán főrabbinak előzetesen véleményezésre megküldött tervezetben nem szerepelt.

Frölich Róbert országos főrabbi

A Frölich főrabbi által kifogásolt mondat ez volt: „A zsidó hagyományban is a nő-férfi kapcsolat házasság általi szentesítése az emberi méltóság alapja”. Ez a mondat az országos főrabbi szerint sértő, kirekesztő azokra nézve, akik nem élnek házasságban, ez az állítás továbbá ellentétes a zsidóság értékrendjével, hagyományaival, tanításával.

Válaszában Heisler András Mazsihisz elnök azt mondta: ezt a kritikát, mivel ő írta alá a nyilatkozatot, vállalja és elismeri, a saját hibájának tudja be, hogy e mondat fölött a sok egyeztetés és módosítás után már elsiklott a figyelme. Hozzátette: egyetért az országos főrabbi kritikájával, de megjegyezte, hogy a közlemény végső formáját nem a Mazsihisz, hanem a katolikus egyház adta ki. Az elnök  hangsúlyozta: a Mazsihisz korábban éppen azzal a céllal adott ki közleményt, hogy minden megkülönböztetett, démonizált közösséggel szolidaritást vállaljon a humánum és az emberség jegyében. Mint felidézte: „a Mazsihisz vallja, hogy emberek csoportját nem helyes tisztátalannak minősíteni, nem szabad megkülönböztetni és különösen kriminalizálni csupán orientációja, identitása, boldogságkeresése okán, és hiszi, hogy az ilyen minősítések rombolják a társadalmi kohéziót, a közös térhez való tartozás érzését

Heisler András Mazsihisz elnök (Fotó: mazsihisz.hu)

Zsidó civilszervezetek is megszólaltak, így a Haver Informális Zsidó Oktatási szervezet, valamint a Hasomer Hacair ifjúsági szervezet is bírálta a Mazsihisz állásfoglalását.

A Mazsihisz utóbb elnézést kért az egyházak általuk is aláírt nyilatkozata sérelmezett részével kapcsolatban:

„A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) neve is szerepel egy olyan nyilatkozat aláírójaként, amely az elidegeníthetetlen emberi méltóságot összeköti a férfiak és nők közötti házasság intézményével.

A Mazsihisz hosszú évek óta, minden megnyilatkozásában egyértelművé tette, hogy hitünk szerint az emberi lény méltósága feltétel nélküli. A szándékunk ellenére, figyelmetlenül megbántott felebarátainkat megkövetjük, elnézésüket kérjük.

Javasoljuk, akikkel sok tekintetben közös örökség hordozói, őrzői, tanúi vagyunk, hogy ők is gondolják át a vonatkozó mondat értelmét. Szervezetünk továbbra is vallja, hogy emberek csoportját nem helyes tisztátalannak minősíteni, nem szabad megkülönböztetni és különösen kriminalizálni, csupán orientációja, identitása, boldogságkeresése okán, és hisszük, hogy az ilyen minősítések rombolják a társadalmi kohéziót.

A zsidó vallási törvényeket követve, a Mazsihisz minden megkülönböztetett, démonizált közösséggel továbbra is szolidaritást vállal a humánum jegyében.

Ezért a Mazsihisz elnöke társadalmi párbeszédet kezdeményez mindazokkal, akik a különböző platformokon kifejtették ezzel kapcsolatos véleményüket.”

[popup][/popup]