Kompromisszum a Sorsok háza ügyében?

Írta: mti - Rovat: Politika

Heisler András és Schmidt Mária egy asztalnál

sorsokhaza_terv

A Sorsok háza látványterve

A Nemzetközi Holokauszt-emlékezet Szövetséggel (IHRA) együttműködésben nemzetközi munkacsoport segíti a Sorsok Háza megvalósítását. Erről közös sajtónyilatkozatban tájékoztatta szerdán az MTI-t Andrew Baker rabbi, az Amerikai Zsidó Bizottság nemzetközi igazgatója, Andrew Burns, az IHRA elnöke, Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke, Haraszti György, a Holokauszt Dokumentációs és Kutatóközpont Kuratóriumának elnöke és Schmidt Mária, a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány főigazgatója.

A nyilatkozat szerint Andrew Baker rabbi kezdeményezésére Schmidt Mária, a projekt szakmai irányítója tájékoztatta a Sorsok Háza-projekt helyzetéről Heisler Andrást és Andrew Burnst, valamint magyar és külföldi szakértők egy csoportját.

Heisler András

Heisler András

A résztvevők egyetértettek abban, hogy a jelenleg is működő nemzetközi tanácsadó testületen kívül az IHRA-val együttműködésben tudományos szakértőkből álló nemzetközi munkacsoport jön létre, amely véleményt mond majd a kiállítások tartalmáról és kontextusáról. Ugyancsak az IHRA-val együttműködésben egy másik tudományos munkacsoport is alakul majd annak érdekében, hogy segédkezzen a Sorsok Háza részeként létrehozandó oktatási központ anyagainak és módszereinek kialakításában.

Megegyeztek arról is, hogy a Páva utcai Holokauszt Dokumentációs és Kutatóközpont és a Sorsok Háza együttműködik, kiegészíti egymást. A Páva utcai intézmény a holokausztot bemutató állandó kiállítást tart fenn, továbbá kutatási és dokumentációs központként működik, a Sorsok Háza pedig a fiatal nemzedék számára állít össze kiállításokat, valamint oktatási-képzési tevékenységet végez.

Schmidt Márai fotó nol

Schmidt Mária

A felek lépéseket tesznek annak érdekében, hogy rendszeres legyen a kapcsolat és az eszmecsere a Sorsok Háza és a Mazsihisz között.

A kiállítás vázlatát bemutatják a teljes nemzetközi tanácsadó testületnek, majd az ősz folyamán a széles nyilvánosságnak is – tartalmazza a sajtónyilatkozat.

A Józsefvárosi pályaudvaron kialakítandó, a Holokauszt gyermekáldozatainak emléket állító Sorsok Háza megvalósítása heves vitákat váltott ki. A Mazsihisz februárban inkább a magyar-zsidó együttélést bemutató intézmény létrehozását javasolta a kormánynak.

Baker photo 2013

Andrew Baker

A Heisler András, Tordai Péter, a Budapesti Zsidó Hitközség elnöke és Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz korábbi ügyvezető igazgatója által jegyzett, Orbán Viktor miniszterelnöknek címzett akkori levél szerint a zsidó közösség aggodalommal tekint a Sorsok Háza megvalósulására, helyette olyan intézmény kialakítását javasolják, ahol a magyar-zsidó együttélést, a magyar és a zsidó kultúra szimbiózisát, a közösen létrehozott értékeket mutatnák be.

[popup][/popup]