Kommunista partizánból multimilliomosok

Írta: Lázár György - Rovat: Politika

Szlovén, cseh és lengyel-zsidó felmenők a tágabb Trump családban.

Donald Trump harmadik felesége, gyerekei, menyei, vejei és unokái társaságában 2015-ben

A tágabb Trump család felmenőinek nagy része nem az évszázadok óta Amerikában élő Mayflower* „arisztokráciához” tartozik, többségük viszonylag friss bevándorlók sarja, vagy éppen maguk is bevándorlók. Melania Trump, a First Lady, az elnök harmadik és jelenlegi felesége 1996-ban Szlovéniából érkezett Amerikába. Trump elnök apai nagyapja német, édesanyja skót bevándorló volt.

A Roosevelt és Bush családok mindegyike két elnököt adott az USA-nak; patinás őseik még az 1600-as években érkeztek az Újvilágba. Hillary Clinton ősei között a brit nemesség tagjait is megtaláljuk. Egyébként Hillary és Trump nagyon távoli rokonok, Trump ősei anyai ágon ugyancsak kapcsolatba kerültek a brit uralkodóházzal.

De a tágabb Trump család gyökerei részben Kelet-Európába vezetnek. A 35 éves Jared Kushner felmenői Holokauszt-túlélő lengyel zsidók voltak. Jared Trump kedvenc lányának, Ivankának a férje, és frissen kinevezett főtanácsadó a Fehér Házban, aki napok alatt az amerikai politika kulcsszereplőjévé vált.  A mindig udvarias Jared mindenütt ott van, minden megbeszélésen részt vesz, Trump kikéri a tanácsát.

Jared Kushner, Ivanka Trump és Donald Trump

Nepotizmus! – harsogták a demokraták, és valóban: jogi kérdések is felmerülhetnek az elnöki vő káprázatos politika karrierjét illetően.

Jared 2008-ban vette feleségül Trump lányát, aki férje kedvéért ortodox előírás szerint áttért a zsidó hitre. Három kisgyermekük van. A Kushner-klán ellenezte a házasságot, de miután Ivanka áttért, valamelyest megenyhültek. Kushnerék egy családi ingatlanbiznisz tulajdonosai, ugyanúgy, mint Trumpék, azzal a különbséggel, hogy náluk gyűlölködő perparvar dúl az örökösök között. Egyfajta New York-i Shakespeare-dráma ez. Jared apja, Charles Kushner, még két év letöltendő börtönbüntetést is kapott, s abból 14 hónapot le is ült. Saját testvérei tanúskodtak ellene az adócsalási és hamis tanúzási ügyben.

Jared Kushner (jobbra) és édesapja

Meglepő lehet, de Jared Kushner nagyszülei egykoron Budapesten is éltek.

A hatalmas Kushner vagyont Holokauszt túlélő nagyszülők gürcölték össze, akik Lengyelországból, Nowogrodek városából (ma Navahrudak, Fehéroroszország) származnak. Ez a lengyel városka 1939-ben a Molotov-Ribbentrop paktum eredményeképpen szovjet fennhatóság alá került. A Kushner család üzletét ekkor államosították, de ők maguk békében élhettek.

1941-ben, miután Németország megtámadta a Szovjetuniót, az elfoglalt városban is megkezdődött a zsidók gettósítása és szisztematikus lemészárlása. A 18 éves Reichel Kushner a helyi gettóból egy alagúton keresztül menekült ki családjával. Nem mindenki élte túl a szökést. A helyi erdőkben csatlakozott a legendás Tuvia Bielski kommunistabarát partizáncsoportjához.

A partizánok 1944-ben már a szovjet csapatokkal együtt harcoltak, és Reichel ekkoriban kötötte össze sorsát Jozef Kushner-rel, akit már korábban is ismert, és aki valószínűleg távoli rokona volt. Kushnerék a háború befejezése után Magyarországra jöttek; Budapesten házasodtak össze. Magyarországról a zsidó segélyszervezet, a HIAS segítségével kerültek egy olasz menekülttáborba. Ott több mint három évig vártak az amerikai vízumra, amit 1949-ben kaptak meg. Először New Yorkban, később New Jersey állam Elizabeth nevű városában telepedtek le. Hamarosan ingatlan-vállakozást alapítottak.

1985-ben a nagyapa, Joseph (Jozef) Kushner, 62 éves korában váratlanul elhunyt. A család ekkor már négyezer lakás tulajdonosa volt és az örökösök hamarosan egymásnak estek.

Reichel (később Rea) Kushner, Jared Kushner nagyanyja

Kommunista partizán lett volna Trump vejének nagyanyja? Nincs ezen mit csodálkozni: akkor ez a túlélés egyetlen módja volt. De feleségei révén további ex-kommunista rokonai is vannak az amerikai elnöknek. Felesége, Melania apja, Viktor Knavs, a Szlovén Kommunista párt tagja volt. Trump első felesége, a cseh születésű Ivana édesapja, Miloš Zelníček, pedig a cseh kommunista titkosszolgálattal működött együtt: nem volt ügynök, csak beszámolt lányánál tett amerikai látogatásairól. (Különben valószínűleg nem engedték volna kiutazni.)

Ivanka kisgyerekként vakációit Csehszlovákiában töltötte, beszél is néhány szót csehül, most pedig azt rebesgetik, hogy egyfajta nemhivatalos First Lady szerepet is be fog betölteni. Édesanyja, Ivana, pedig prágai nagykövet akar lenni.

Jared és neje házat vettek Washingtonban, a Fehér Ház közelében, és az ifjú Kushner olyan nagyra tartja nagyszüleit, hogy irodájában fotósorozatot állított ki róluk.

A nagyszülőket 1945-ben egy budapesti rabbi adta össze, és a nagymama halála előtt még azt is elmondta, hogy egyfajta csoportos házasságkötés volt ez. A rabbi húsz zsidó párt adott össze egyszerre egy pesti zsinagógában mielőtt továbbutaztak az olasz menekülttáborba.

Kushnerék történetét Kaliforniában a San Francisco-i Jewish Partisan Educational Foundation részletesen dokumentálta; Budapesti tartózkodásukról a 2004-ben elhunyt Rae (Reichel) Kushner egy 1982-ben rögzített interjúban beszélt.

 

*A Mayflower nevű hajó 1620-ban az angliai Plymouth kikötőjéből 102 puritán bevándorlóval ért partot a mai Massachusetts állam területén, ahol létrehozták az Újvilág legelső kolóniáját.

Címkék:Ivanka, Jared Kushner, Joseph Kushner, Trump

[popup][/popup]