Kívül tágasabb?

Írta: Somré Hadasz/Hitőr egylet - Rovat: Politika

“Megkezdődött a magyar ortodox zsidóság tönkretétele, a hazai ortodox zsidó közösség maradékénak tudatos szétverése. A módszer a régi: a chabadnyikok építeni jöttek és visszaállítani a régi dicsőséget. Az eredmény a szokásos: az ortodox zsidók boltja, étterme, tanháza és most már a nagyzsinagógája is zárva” – fordul ismét a nyilvánossághoz a régi ortodoxiát tömörítő Somré Hadasz – Hitőr Egylet.

Egy kép azokból az időkből, amikor a zsinagógában még lehetett imádkozni (Forrás: Kitervezte.hu)

“Keszler Gábor és Oirechman Smuel botrányos körülmények között, a magyar ortodoxia vallási felügyeletét ellátó rabbinikus bíróság kifejezett tiltása ellenére szerezte meg és bitorolja a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség (MAOIH) elnöki és főtitkári pozícióját. Megválasztásuk és tevékenységük a magyar ortodox zsidók támogatását nem élvezi, kommunikációjukat és akcióikat belső támogatás nélkül végzik. A „megválasztásukkor” gondosan sorolt gratulációk – R Jichak Joszefét kivéve – kizárólag szekuláris helyekről érkeztek, az askenázi, háredi zsidóság részéről a tiltó határozaton kívül nyilvános reakció nem érkezett.

Működésük során egy joghézagot használnak ki: az állam, illetve az egyházi ügyekben őt képviselni hivatott államtitkárság általában nem avatkozik az egyházak belső szervezeti ügyeibe, felügyeletüket formálisan gyakorolja, a bemutatott szervezeti döntéseket tudomásul veszi. Keszler és Oirechman „megválasztása” azonban zsidó vallásjogi szempontból problémás, mert a MAOIH vallási felügyeletét ellátó Bét Din tiltása ellenére történt. A rabbik tiltását figyelmen kívül hagyó zsidó nem alkalmas hitközségi vezetőnek, a rabbik ilyen súlyú döntését figyelmen kívül hagyó zsidó de facto nem ortodox zsidó, így ez a magatartás mind az állam, mind a közvélemény felé megtévesztő. Ennek ellenére Keszler és Oirechman továbbra is színlelt magabiztossággal kommunikálnak a hitközség felvirágoztatásáról, és nagyszabású felújításokat helyeztek kilátásba. Ehhez – természetesen – le kellett zárni épületeinket! A joghézag révén keletkezett időt láthatóan alkalmasnak gondolják a magyar ortodox zsidó közösség maradékának felszámolására.

A MAOIH aktív tagsága, az ortodox hitélet élő, a zsinagógáinkban imádkozó, a tanházainkban tanuló magyar ortodox zsidók sem az állítólagos felújításokhoz, sem a bezárásokhoz semmilyen módon nem járultak hozzá, Keszler és Oirechman sem legitim szervezeti, sem legitim belső támogatottsággal nem rendelkeznek. Hagyományainkat figyelmen kívül hagyva hirdettek felújítást a Szentély pusztulására emlékező gyászidőszakban, hogy mielőbb bevégezhessék céljukat, a MAOIH ingatlanvagyonának elbirtoklását és a régi tagság immáron fizikai(!) kiszorítását.

Egy ortodox hitközségnek nem célja az ingatlanokkal való ügyködés, legfeljebb a valós célok érdekben elvégzendő feladat lehet a hasznossá tételük. Egy ortodox hitközség célja az istenszolgálat fenntartása elsősorban tóratanulás és ima által. A zsinagógabezárásokkal ezek napi gyakorlata ellehetetlenült, a vészkorszak óta példátlan módon. Keszler és Oirechman tevékenysége az ortodox zsidóság követelményeivel és céljaival összeegyeztethetetlen, ezért felszólítjuk őket romboló tevékenységük befejezésére, a Hitközség felett vallási felügyeletet gyakorló Bét Din rendelkezéseinek figyelembevételére és a bitorolt tisztségeiktől való visszavonulásra.” – zárul a Somré Hádász – Hitőr Egylet újabb közleménye.

Címkék:Keszler Gábor, MAOIH, Oirechman Smuel, ortodoxia

[popup][/popup]