Kiszabadult izraeli túsz: “Nincsenek ártatlan civilek Gázában”

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A Hamasz fogságából nyolc hét után kiszabadult 21 éves Mia Schem két televíziós interjúban arról számolt be, hogy a Gázai övezetben a “poklot élte át”.

A fiatal lányt karon lőtték és túszul ejtették a Supernova zenei fesztiválon október 7-én, amikor Hamász terroristák ezrei törtek be Dél-Izraelbe.

November 30-án, 54 nap fogság után szabadon engedték, újra találkozott családjával és szeretteivel. Sérült karja miatt több műtéten és rehabilitáción esett át.

A Gázában nyolc hét alatt elszenvedett trauma és az alváshiány miatt epilepszia alakult ki nála.

Mia Schem először beszélt részletesen a 12-es és a 13-as csatorna híradójának az átéltekről, elmesélve a túszul ejtésének pillanatait, a fogságban elszenvedett testi és lelki kínzásokat, valamint a hazatérés élményét.

“Fontos számomra, hogy feltárjam a valós helyzetet a Gázában élő emberekről, hogy kik is ők valójában, és hogy min mentem keresztül ott” – mondta a 13-as csatorna híradójának. “Megtapasztaltam a poklot. Ott mindenki terrorista… nincsenek ártatlan civilek, egy sem” – mondta.

Schem elmesélte október 7-i elrablásának első pillanatait. Elmondta, hogy amikor a rakéták elkezdtek zuhogni, ő és a barátja elmenekültek, és beszálltak az autójába. Miközben vezetett, a barátnője azt kiabálta, hogy “lőnek” – emlékezett vissza. “Ráléptem a gázra, hogy megpróbáljam lehagyni őket őket, de kilőtték a kerekeket, és az autó megállt”.

Ezután egy fegyveres terroristákkal teli teherautó hajtott el mellettem, “és az egyik Hamász-tag rám nézett, és egyszerűen karon lőtt, nagyon-nagyon közelről”.

“Aztán a semmiből valaki megragadott a hajamnál fogva, berántott egy autóba, és elvitt Gázába” – mondta a 12-es csatornának. Elmondása szerint úgy érezte magát, mint “egy állat az állatkertben”.

A Gázába vezető út során “félig eszméletlen volt. Nem értettem, hogy mi történik. Csak azt mondtam magamnak, hogy nem akarok meghalni”. Gázában “a hajamnál fogva kirángattak az autóból, és bedobtak egy kórház hátsó szobájába”. Ott, mint mondta, “kifeszítették a karomat, és így voltam három napig… biztos voltam benne, hogy amputálni fogják”.

Három nap elteltével azt mondták neki, hogy öltözzön hidzsábba, és egy műtőbe vitték, ahol “érzéstelenítés nélkül, minden nélkül” megműtötték – mondta a 12-es csatorna híradójának, bár a 13-as csatornának azt mondta, hogy “elaltattak”, de nem részletezte, hogyan.

Mia Schem szabadulása után családjával

Ezután egy család otthonába vitték, ahol fogva tartották. Az egész család a Hamászhoz tartozott, beleértve a nőt és a gyerekeket is. “Elkezdtem kérdéseket feltenni magamnak: Miért vagyok ennél a családnál? Miért vannak itt gyerekek? Miért van itt egy nő?”

Egy szobában tartották fogva, és azt mondták neki, hogy nem beszélhet, nem teheti ki a lábát, nem sírhat, nem láthatják. “Itt van egy terrorista a szobában, aki a nap 24 órájában figyel téged, aki megerőszakol téged a szemével… gonosz tekintetével. Féltem, hogy megerőszakolnak. Ez volt ott a legnagyobb félelmem”.

A fogságban töltött teljes idő alatt egyszer sem zuhanyozott, nem kapott semmilyen gyógyszert vagy fájdalomcsillapítót, ennivalót is csak “néha”.

Végig attól félt, hogy “bármelyik pillanatban hirtelen történhet valami, hogy hozzám érnek”.

Leírta azt a pillanatot, amikor a család egyik legkisebb gyermeke belépett a szobájába, “odajött mellém, kinyitotta egy zacskó édességet, becsukta, majd távozott”.

Mia Schem a Hamasz által közzétett propagandafelvételen, ahol azt kellett mondania, hogy jól bánnak vele

Schem azt mondta, “tiszta gyűlöletet érzett. Ott nincsenek ártatlan polgárok. Ezek a Hamász által irányított családok. Gyerekek, akiket születésüktől kezdve arra tanítanak, hogy Izrael valójában Palesztina, és hogy gyűlöljék a zsidókat”.

A lány szerint csak azért nem erőszakolta meg fogvatartója, mert “a felesége és a gyerekei a szomszéd szobában voltak. A felesége utálta, hogy a férje egyedül volt velem a szobában. Ezért játszadozott velem. Ételt vitt a férjének, és nekem nem hozott. Volt úgy, hogy három napig, nem ettem… Olyan szörnyű volt, gonosz szemei voltak. Nagyon gonosz asszony volt.”

Times of Israel

Címkék:fogság, Gáza, Hamasz

[popup][/popup]