Ki a Klubrádió új befektetője?

Írta: Szombat szerk. - Rovat: Politika

Elsőként az Origo számolt be róla, hogy egy új befektető 40 millió forintos tőkével beszállt a Klubrádiót működtető Klubrádió Szolgáltató Zrt.-be, 5 százalékos tulajdonosi arányt szerezve a cégben.

klubradio_logo

 

Ez az összeg és ez a tulajdoni arány nem fogja megrengetni a Klubrádió tulajdonosi viszonyait és szellemiségét – amint ezt a Zrt. többségi tulajdonosa, Arató András is leszögezte. Hozzátette azonban azt is, hogy „ez a 40,2 millió forintos tőkeemelés reményei szerint egy folyamat első állomása, és bízik a folytatásban”. Az elmúlt évek kemény kormányzati nyomása ugyanis súlyos pénzhiányt eredményezett a rádiónál, melynek vezetői ezért a Médiatanácsot csaknem másfél milliárd forintra perlik.

Az Origo vizsgálódásai szerint az új befektető egy nemrég – feltehetőleg e célból alapított – cég, a Brit Média Befektetési Kft, melynek  „kisebbségi tulajdonosa és ügyvezetője Megyeri András Jonatán, a Bét Sálom zsinagóga vezetésének tagja”.

A Brit Média Befektetési Kft többségi tulajdonosa pedig, ugyancsak az Origo szerint, a Brit Europe nevű cég. Mind a kettőt Brüsszelben jegyezték be.

Ez utóbbi cég – emlékeztetnénk rá – arról ismert, hogy közreműködésével vásárolta meg az Egységes Magyarországi Izraeli Hitközség (EMIH) az Arany Alkony idősek otthona hálózatot. A másik közreműködő cég a Chanosh volt.

megyeri_andras_28

Megyeri András Jonatán

A Brit Europe-nak tehát van EMIH-es kötődése, miképpen Megyeri András Jonatánnak is. Noha, mint az Origo írja, ő valóban a Bét Sálom, a Mazsihisz lágymányosi körzetének, Radnóti Zoltán zsinagógájának elöljárója, de erősen kötődik a Köves Slomó vezette EMIH-hez, valamint az Óbudai zsinagógához is, ahol Köves Slomó a rabbi.

A Klubrádió új, kisebbségi tulajdonosa mögött tehát az EMIH sejlik fel.

Megyeri András Jonatán nem újonc a médiában, korábban a TV2-nél is dolgozott. Most igyekezett megnyugtatni a kedélyeket: „Ha valaki amiatt aggódik, vagy abban bízik, hogy más irányítás alá kerül a Klubrádió, annak örülnie vagy csalódnia kell.”

Az öt százalékos tulajdoni rész ilyen változást nem is tenne lehetővé. De a fejlemény azért figyelemre méltó.

Címkék:EMIH, Klubrádió, Megyeri András, Origo

[popup][/popup]