Keményen kiakadt Magyarországra a Simon Wiesenthal Központ

Írta: nol.hu/Szombat - Rovat: Politika

Mark Weitzman, a Simon Wiesenthal központ gyűlölet-bűncselekményeket és terrorizmust vizsgáló kutatócsoportjának a vezetője kritizálta a székesfehérvári vezetést és általában a magyar hatóságokat a városban tartott hétvégi szélsőjobboldali megemlékezés miatt.

Mark-Weitzman

Mark-Weitzman

Weitzman szerint – írja az Ynetnews – német és az oldalukon harcoló magyar egységek kitörését ünneplő Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, a Betyársereg és a Új Magyar Gárda nyilasokat éltető rendezvénye újabb kísérlet volt a holokauszt tetteseinek ünneplésére. Nehezményezte továbbá azt is, hogy hivatalosan nem ítélték el az eseményt.

A székesfehérvári polgármester, Cser-Palkovics András ugyan kiadott egy elítélő nyilatkozatot, ebben azonban gyakorlatilag ugyanolyan természetű provokációnak tüntette fel a nyilas megemlékezést és a Hóman-szobor elleni tavalyi tüntetést, és magáról a kitörésről mindössze annyit jegyzett meg, hogy annak nincs köze a városhoz.

A felvonulásról itt olvashat.

Székesfehérvár önkormányzata később forma szerint elhatárolódott a rendezvénytől, a székesfehérvári katolikus egyházmegye pedig közölte, hogy a “mártírok” lelki üdvéért tartott szentmise nem volt része a nyilas felvonulásnak.

[popup][/popup]