Székesfehérvár: ha Hóman nem, akkor náci-nyilas fölvonulás

Írta: Szelestey Lajos/Klubrádió - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

The Washington Post írja: a Simon Wiesenthal Központ elítélte, hogy Magyarországon a szélsőjobb megemlékezett a budai kitörés évfordulójáról, és hogy a felszólalók méltatták Szálasit, az ország akkori, nácibarát vezetőjét. Úgy tudni viszont, hogy a Székesfehérváron megtartott ünnepségen egészségügyi okokból nem volt ott a Waffen-SS egyik veteránja, akit díszvendégnek szántak. Mostantól a történelmi magyar főváros, Székesfehérvár ország-világ előtt hírhedt lesz, amiért lehetővé tette a nácik tömjénezését.

Fotó: Lestyánszky Ádám, Budapest Beacon

 

A Los Angelesben kiadott közlemény szerint az esemény így is arcátlan próbálkozás volt, hogy tisztelettel adózzanak a holokauszt tettesei előtt, hogy dicsőítsék őket. Az állásfoglalás emlékeztet arra, hogy a város tavaly csak a nemzetközi felháborodás hatására mondott le a Hóman-szoborról.

A Wiesenthal-központ kormányzati kapcsolatokért felelős igazgatója a politikai és történelmi képmutatás iskolapéldájának nevezte, hogy a magyar vezetés minden bíráló megjegyzés nélkül engedélyezte a rendezvényt, miközben az ország a Nemzetközi Holokauszt Emlékszövetség soros elnöke, és törvény tiltja a II. világháborús szervezett népirtás tagadását.

A teljes cikk itt olvasható.

 

Címkék:holokauszt, Hóman, neónácik

[popup][/popup]