Keir Starmer – aki kiűzte az antiszemitákat a Munkáspártból – mától brit miniszterelnök

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Politika

Keir Starmer, aki az antiszemitizmus elleni küzdelmet helyezte előtérbe a Munkáspártban, hatalmas győzelmet aratva lett Nagy-Britannia új, munkáspárti miniszterelnöke.

Keir Starmer

A csütörtökön zajlott választásokon a Munkáspárt 412 mandátumot szerzett a 650-ből a parlamentben, véget vetve a konzervatívok 14 éves uralmának az Egyesült Királyságban. A konzervatívok veresége, akik péntek reggelig mindössze 121 mandátumot nyertek, a legsúlyosabb a párt közel két évszázados történetében. A jobboldali populista párt, a Reform UK tucatnyi helyet szerzett a parlamentben, míg a centrista Liberális Demokraták több mint 70-et. A Konzervatív Párt több vezető személyisége is vesztett, köztük az Egyesült Királyság zsidó védelmi minisztere, Grant Shapps, aki alig egy éve foglalta el a posztot, és Liz Truss volt miniszterelnök, aki 2022-ben rövid ideig töltötte be a posztot. A hivatalban lévő konzervatív miniszterelnök, Rishi Sunak beismerte vereségét.

Starmer 2019-ben került a Munkáspárt élére, miután Jeremy Corbyn, a párt korábbi, szélsőbaloldali, Izrael-ellenes vezetője súlyos választási vereséget szenvedett. Corbyn vezetése alatt ő és a párt többször szembesült az antiszemitizmus vádjával, és tömegesen veszítette el zsidó támogatóit.

Starmer, akinek a felesége, Victoria zsidó, azon dolgozott, hogy a pártot a balszélről középre húzza, többek között azáltal, hogy összehangolt erőfeszítéseket tett az antiszemitizmus felszámolására.

A Munkáspárt megakadályozta, hogy Corbyn tisztséget szerezzen a pártban, és végrehajtotta a soraiban tapasztalható antiszemitizmust vizsgáló kormánybizottság ajánlásait. Corbyn idén függetlenként indult és nyert választókerületében.

“Megváltoztattam a Munkáspártot” – írta Starmer az X-en korábban csütörtökön. “Ha bizalmat szavaznak nekem azzal, hogy a Munkáspártra szavaznak, megváltoztatom az országot.”

Egy közelmúltban végzett felmérés szerint a brit zsidók valamivel nagyobb arányban szavaztak a Munkáspártra, mint a teljes választóközönség. A londoni Finchley és Golders Green – erősen zsidó – választókerületben a munkáspárti jelölt győzött. A kampány során felmerült Izrael kérdése is, mivel a palesztinbarát munkáspártiak tiltakoztak, amiért Starmer kiállt Izrael mellett.

A kampány utolsó napjaiban pedig a konzervatívok támadták Starmert, amiért péntek este 6-kor felállt a munkahelyéről, hogy a családjával vacsorázhasson. A támadás visszatetszést váltott ki a zsidó kommentátorok részéről, mivel Starmer évekkel ezelőtt megmondja, hogy családjával együtt köszönti a Sábátot.

JTA

Címkék:Jeremy Corbyn, Nagy Britannia

[popup][/popup]