Josep Borrell nem engedi, hogy az EU feltételekhez kösse a Palesztin Hatóság segélyezését

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az EU azt követeli, hogy az évi 326 millió dolláros támogatást csak akkor folyósítsák, ha “a palesztin iskolai tankönyvekből eltávolítják a problémás és gyűlöletkeltő anyagokat”.

Josep Borrell (Forrás: Wikipedia)

Josep Borrell, az Európai Unió külügyi vezetője szombaton kijelentette, hogy ellenzi a Ciszjordánia (Júdea-Szamária/Nyugati Part) területén regnáló Palesztin Hatóság (PA) pénzügyi támogatásának blokkolását a palesztin iskolai tankönyvekben található gyűlöletkeltő és antiszemita tartalmak miatt.

A hét elején az EU parlamentje jóváhagyta a költségvetést, de követelte, hogy az évi 326 millió dolláros támogatást csak azzal a feltétellel folyósítsák, hogy “a palesztin iskolai tankönyvekből és tanulókártyákból eltávolítják a problémás és gyűlöletkeltő anyagokat”. Pénteken az EU szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős biztosa, Várhelyi Olivér bejelentette, hogy egy második tanulmányt is készítenek a tankönyvekről.

“A Palesztin Hatóság nehéz helyzetben van, és a csőd veszélye fenyegeti, ha az EU finanszírozása elakad” – mondta Borrell az uniós külügyminiszterek stockholmi találkozóján. “Főképviselőként ezt nem fogom megengedni” – mondta az AFP-nek.

A hét elején az Európai Parlament elfogadott egy állásfoglalást, amelyben elítélte a Palesztin Hatóságot, amiért az továbbra is erőszakra és gyűlöletre uszít az iskolai tankönyveiben, és összefüggésbe hozta az ilyen uszítást a palesztin tizenévesek által elkövetett terrortámadások megnövekedésével.

“Az Európai Külügyi Szolgálat már megtárgyalta ezt az ügyet a Palesztin Hatósággal. Nincs szükségünk újabb tanulmányra vagy bármire, ami késleltetné a Palesztin Hatóság számára szükséges pénzügyi támogatás kifizetését” – közölte Borrell.

“Az európai segélyek kifizetése két évvel ezelőtt késedelmet szenvedett, és ez azt jelentette, hogy az emberek lemaradtak a szükséges segítségről. Szó sem lehet újabb kifogásokról a pénzügyi segélya blokkolására. Ebben a kérdésben határozott vagyok”.

A 2023-ra előirányzott pénzeszközöket még nem utalták át, a kifizetés a Bizottság egyik testületének hatáskörébe tartozik – jegyezte meg az EU szóvivője.

i24news

 

Kapcsolódó cikkünk:

Az Európai Parlament elítélte a gyűlöletkeltő palesztin tankönyveket, és a finanszírozás befagyasztásával fenyegetőzik

Címkék:erőszak, palesztin tankönyvek, usztíás

[popup][/popup]