Az Európai Parlament elítélte a gyűlöletkeltő palesztin tankönyveket, és a finanszírozás befagyasztásával fenyegetőzik

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az állásfoglalás “sajnálatosnak tartja”, hogy a problémás és uszító tartalmakat nem távolították el, és az oktatás pénzügyi támogatását ezek eltávolításától teszi függővé.

Palesztin tankönyv: kislány az eretnekek elégetésén örvendezik (Forrás: Impact SE)

Az Európai Parlament szerdán állásfoglalást fogadott el, amelyben elítéli a Palesztin Hatóságot tankönyveinek “gyűlöletkeltő” tartalma miatt, és az oktatás jövőbeli finanszírozását az antiszemita anyagok eltávolításától teszi függővé.

Ez már a negyedik egymást követő év, amikor a parlament olyan határozatot fogad el, amely a Palesztin Hatóságot bírálja a tankönyvei miatt.

A szavazás része az EU éves költségvetési felügyeletének, amelynek célja annak vizsgálata, hogy miként használják fel az európai adófizetők pénzeszközeit. A határozatot 421 igen szavazattal, 151 nem ellenében, öt tartózkodás mellett fogadták el.

Az állásfoglalás megfogalmazása a korábbi állásfoglalásokhoz képest “érezhetően kritikusabb volt a Palesztin Hatósággal szemben” – olvasható az Izraeli IMPACT-se Intézet közleményében. a Béke és Kulturális Tolerancia Megfigyeléséért az Iskolai Oktatásban () közleményében. Az IMPACT-se (Israeli Institute for Monitoring Peace and Cultural Tolerance in School Education) a téma szakértője, több átfogó tanulmányt készített a palesztin tankönyvek tartalmáról.

A közlemény szerint először fordult elő, hogy egy uniós állásfoglalás közvetlenül összekapcsolta a Palesztin Hatóság tankönyveinek tartalmát a palesztin terrorizmus finanszírozásával, különösen a fiatalok által elkövetett támadásokkal. Az állásfoglalás azt is elismerte, hogy a tankönyvekben jelen van az antiszemitizmus, és követelte annak eltávolítását.

Az Európai Bizottság épülete Brüsszelben

A határozat szerint az EU “sajnálatát fejezi ki a palesztin iskolai tankönyvekben és tanulókártyákban található problémás és gyűlöletkeltő anyagok miatt, amelyeket még mindig nem távolítottak el”, és “hangsúlyozza, hogy a tanulók békés és elfogulatlan tankönyvekhez való hozzáférése alapvető jog, különösen annak fényében, hogy a tinédzserek egyre nagyobb arányban vesznek részt terrortámadásokban”.

Az állásfoglalás szerint a parlament “hangsúlyozza, hogy a Palesztin Hatóságnak az oktatás területén nyújtott uniós pénzügyi támogatás azzal a feltétellel folyósítható, ha a tankönyvek tartalma megfelel az UNESCO szabványainak”. Azokból “minden antiszemita utalást törölni kell, valamint a gyűlöletre és erőszakra uszító példákat el kell távolítani, ahogy azt a korábbi állásfoglalásokban többször kérték”.

Az EU kérte, hogy az Európai Bizottság “szigorúan ellenőrizze, hogy a Palesztin Hatóság mielőbb módosítja-e a teljes tantervet”.

Az IMPACT-se szerint az állásfoglalást a nagyobb balközép és jobbközép pártok támogatták.

A szavazás során Anna-Michelle Asimakopoulou, az Európai Parlament legnagyobb európai parlamenti pártjának, a jobbközép Európai Néppárti Képviselőcsoportnak a tagja azt mondta, hogy “a zéró tolerancia azt jelenti, hogy az antiszemita retorikát el kell távolítani a Palesztin Hatóság által használt tankönyvekből”.

Az IMPACT-se szerint a korábbi állásfoglalások ugyan megemlítették az erőszakra való felbujtást, de közvetlenül nem követelték az antiszemita tartalmak eltávolítását.

Izraellel kapcsolatban az EU kijelentette, hogy “aggódik az Unió által finanszírozott ciszjordániai projektek lerombolása és elkobzása miatt”, és megismételte az Európai Tanács álláspontját, miszerint “az Izrael és az EU közötti valamennyi megállapodásban egyértelműen és kifejezetten jelezni kell, hogy ezek az 1967 óta Izrael által megszállt területeken nem alkalmazhatóak”.

Marcus Sheff, az IMPACT-se vezérigazgatója szerint a Palesztin Hatóság “keményen lobbizott Brüsszelben az állásfoglalás ellen, de szembesült a gyűlöletkeltő iskolai tanterv kemény tényeivel, valamint az Európai Parlament tagjainak dühével és frusztrációjával a palesztin nemzeti stratégia miatt, amely évről évre az ő költségükön uszítja az iskolásokat gyűlöletre és erőszakra”.

Times of Israel – jég

[popup][/popup]