Jön a Mazsihisz szeretetszolgálata, új alelnöke van a szervezetnek

Írta: Fóti Tamás - Rovat: Hazai dolgaink, Politika

Új alelnököt választott a MAZSIHISZ vasárnapi közgyűlése, amelyen ismertették egy új szeretetszolgálat megteremtésének terveit is. Alapszabály módosításával elfogadták az ortodoxia vallási kérdésekben történő különállását.

Fotó: Szentgyörgyi Ákos, Mazsihisz.hu

Rendhagyó közgyűlést tartott vasárnap a MAZSIHISZ, mivel a legutóbbi, tavaly decemberi közgyűlésen bizalomvesztés miatt visszahívták alelnöki tisztségéből Horovitz Tamást, utódját kellett megválasztani. Az éppen csak határozatképes közgyűlés – sokan betegség miatt mondták le részvételüket – Goldmann Tamást választotta meg a MAZSIHISZ új alelnökének.

Goldmann Tamás, a Mazsihisz új alelnöke. Fotó: Kácsor Zsolt, Mazsihisz.hu

Heisler András, a MAZSIHISZ elnöke elmondta, hogy a tavaly első alkalommal megrendezett Tolerancia kupát idén is megtartják, sőt, egyfajta sportnapként több sportágra is kiterjesztik a rendezvényt, amelyre meghívják a magyarországi egyházakat.  Az elnök munkatársait kérte fel, hogy számoljanak be az általuk felügyelt területeken végzett munkájukról.

A résztvevők így értesülhettek arról, hogy megújul a MAZSIHISZ szociális szférájának tevékenysége, a jövőben egy részletesen kidolgozott, új struktúrában hozzák létre a szeretetszolgálatot. A zsidó ellátási rendszer keretében

megteremtik a bentlakásos vagy nappali ellátás feltételeit.

Jelenleg az erőforrás felmérése folyik, meghatározzák a „diagnózis alapú” fejlesztések körét, majd ezt követi a szeretetszolgálat tényleges megalakítása. Az ambiciózus terv felöleli az oktatás, közegészségügyi, jogi tanácsadás területeit, és azt várják, hogy a közösségfejlesztés mellett segíti majd a társadalmi elfogadottság erősítését is. Magyarul, a zsidó szolidaritás nyilvánvalóan enyhíti az állami szerepvállalás terheit, a zsidó szociális háló megteremtésének pozitív visszhangja lehet az egész társadalomban. Eddig a zsidó szociális gondoskodás főként a holokauszt túlélőkre összpontosított – ezt a feladatot jól látja el –, de ma már

sürgetővé válik a „második generáció” rászorultjainak ellátása is.

A Közgyűlésnek számos pontban módosítania kellett az alapszabályt, de mivel ahhoz a megjelentek legalább 2/3-os többségének egyetértése kellett, csupán egyetlen pontban – igaz, a leglényegesebben – sikerült megegyezni. A jövőben rendezik az ortodoxia jogállását, vagyis a Mazsihiszen belüli különállását.

A Közgyűlés jelentést hallgatott meg a mintegy

1600 zsidó temető ápolásának, karbantartásának koncepciójáról.

A kormány idén írja ki a magyarországi temetők ápolásának pályázatait, várhatóan 2018-tól 2020-ig, évente mintegy egymilliárd forintra lehet majd pályázni, a MAZSIHISZ ebben akar majd segíteni a vidéki szervezeteknek.

Heisler András. Fotó: Kácsor Zsolt, Mazsihisz.hu

A Közgyűlésen ismertették a nemrégiben

kiégett zuglói zsinagóga helyreállításának terveit.

A csaknem 80-90 millió forintos renoválás a kezdeti fázisban tart, a pénzügyi, jogi és műszaki feltételek megteremtése folyik. Mivel jelentős munkálatokról van szó, az építési engedély kiadásának számos feltétele van, amelyek bonyolítják és drágítják a projektet, így például szükség lesz akadálymentesítésre is. A munkálatok során némi változtatást is végrehajtanak, a bejáratot hátra helyezik, és míg maga a zsinagógatér változatlan marad, kialakítanak egy kulturális és egyéb célokra is alkalmas helyiséget. A födémcsere mellett, ha lesz rá elég forrás, akkor a tetőtér beépítésére is sor kerül. Változik a homlokzat is, igyekeznek visszaadni az eredeti villaépület korabeli formáját.

Az alapszabályzat további módosítását májusra halasztották, miután Heisler megállapította, hogy a módosítások nem kapják meg a szükséges kétharmados támogatást. Így például nem szavazták meg, hogy a vidéki taghitközségek a 10 millió forintot meghaladó kötelezettségvállalását a Mazsihisz elnökségének előzetes jóváhagyásától tegyék függővé.

[popup][/popup]