Jom Hazikaron – Bennettnek beszóltak az elesettek hozzátartozói

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Naftali Bennett miniszterelnök szerdán az egyik emléknapi ünnepségen Jeruzsálemben dicsérte Izrael erejét, mely megvédi az országot ellenségeitől.

Naftali Bennett miniszterelnök (YouTube-képernyőfotó)

,,Izraeli polgárai, egy kegyetlen és halál után sóvárgó ellenség ellen harcolunk” – mondta Bennett a Herzl-hegyen, az ujkelet.live tudósítása szerint. ,,Ellenségünk ahelyett, hogy az életét és a jövőjét építené, nem engedi el azt a vágyát, hogy tönkre tegye életünket.”

Izrael nemcsak azokra mér csapást, akik közvetlenül támadják, hanem azokra is, akik segítenek nekik – mondta Bennett. ,,A mentelmi jog korszaka… véget ért. Nem csak a lánc végén lévő terrorista fog megfizetni, hanem azok is, akik küldték, még akkor is, ha 1000 kilométerre vannak keletre.”

Izrael és Irán között valamivel több, mint 1000 kilométer a távolság.

,,Egy terrorizmust finanszírozó rezsim, egy terroristákat felfegyverző rezsim, egy terroristáknak parancsot adó rezsim nem rejtőzhet többé” – tette hozzá.

Beszéde közben egy nő, aki egy 2017-es jeruzsálemi támadásban veszítette el lányát, Sir Hadzsadzsot, feltartott egy transzparenst: ,,Bennett, azokat, akik terrortámogatókkal alkotnak kormányt, nem látják szívesen itt” – utalva a Bennett vezette koalíció együttműködésére az iszlamista Ra’am párttal.

Az anya, Merav letette a feliratot, miután Emmanuel Moreno alezredes – a különleges erők kommandósa és a 2006-os második libanoni háborúban elesett Bennett egykori bajtársa – rokonai arra kérték, hogy távozzon.

Izrael miniszterelnöke azt is megígérte, hogy hazahozza a két Gázában fogva tartott izraelit, valamint a két elesett izraeli katona holttestét.

A Hamász terrorszervezet birtokában vannak Hadar Goldin és Oron Saul elesett katonák maradványai, akiket a 2014-es háború során öltek meg, és két civil, Avera Mengisztu és Hisam a-Szajed izraeli polgárok, akik önszántukból mentek be Gázába.

Korábban szerdán Beni Gantz védelmi miniszter a Herzl-hegyi rendezvényen kijelentette: „Kötelességünk, hogy felkaroljuk a gyászoló családokat, bármilyen utat választanak is, és szeretettel fogadjuk kritikájukat is – mert ők fizették meg az árát.”

Gantz összefogásra sürgetett, hozzátéve, hogy az állami vezetőknek ezen a napon ,,félre kell tenniük a nézeteltéréseket”. Az elesett katonák emléke ,,minden vitán fölül kell álljon” – mondta.

Ronen Bar, a Sabak belbiztonsági szolgálat vezetője a szervezet központjában tartott megemlékezésen így nyilatkozott: ,,Erőnk mindig is egységünkben volt. Ezen a napon… emlékeznünk kell a frakcionalizmus veszélyeire, az erőszakos beszédre és uszításra, amelyek egy veszélyes sziklaperemhez vezethetnek.”

A miniszterelnök, valamint Ajelet Saked belügyminiszter tiltakozásokkal szembesült a nap folyamán, politikai partnerségük miatt a Ra’ammal.

Bennettet tiltakozás fogadta a terrortámadásokban elhunyt izraeliek tiszteletére rendezett esemény kezdetén. Néhány gyászoló család a Herzl-hegy hallgatóságában azt kiabálta neki, hogy „áruló” és „csaló”.

,,A gyászoló családok szentek, szabad kiabálnotok, szabad bántanotok. Szeretett családok, nagyon szeretlek benneteket. Hallom a fájdalmatokat” – mondta Bennett.

Teljes cikk

[popup][/popup]