Joe Biden amerikai elnök Izraelben

Írta: Szombat - Rovat: Külpolitika, Politika

Joe Biden amerikai elnök szerda délután landolt Izraelben, a régióban tett négynapos látogatása első állomásaként.

Jair Lapid izraeli miniszterelnök, Joe Biden amerikai elnök és Jichák Herzog, Izrael elnöke a Ben Gurion repülőtéren

Bidennek szám szerint ez a tizedik látogatása Izraelben, de elnökként először jár a Közel-Keleten. Korábban igyekezett hangsúlyozni, hogy az utazás középpontjában Izrael regionális integrációja áll, miközben egy széles körű védelmi hálózat létrehozására folynak erőfeszítések Irán és annak meghatalmazottjai ellen – írja az ujkelet.live

Mind az Egyesült Államok kormánya, mind az izraeli kormány a látogatásra kapcsolatépítési lehetőségként tekint.

Az elnök 48 órát tölt Izraelben valamint Betlehemben (Palesztin Hatóság területe, Ciszjordánia A-zóna), majd folytatja regionális körútját Szaúd-Arábiába az országok közötti első közvetlen járattal, amelyet sokan – köztük az amerikai vezető is – a Jeruzsálem és Rijád közötti egyre növekvő közeledés jelének tekintenek.

Bident Jáir Lapid megbízott miniszterelnök és külügyminiszter, Naftali Bennett rotációs miniszterelnök és Jichák Herzog elnök köszöntötte a Ben Gurion reptéren. Benjámin Netanjahu ellenzéki vezető szintén a helyszínen volt.

Biden és Lapid 2013-ban találkozott először, amikor utóbbi pénzügyminiszterként Washingtonba látogatott.

Lapid Bident ,,nagy cionistának és Izrael valaha ismert egyik legjobb barátjának” nevezte. A miniszterelnök szerint a látogatás „egyszerre történelmi, és mélyen személyes”. „Történelmi jelentőségű, mert kifejezi a két országunk közötti elszakíthatatlan köteléket” – mondta Lapid. „Kifejezi elkötelezettségünket a közös értékek mellett: a demokrácia, a szabadság mellett és a zsidó nép jogához egy saját államhoz” és személyes jellegű, „mivel az Ön Izraellel való kapcsolata mindig is személyes volt”.

חדשות 13 on Twitter: “לאחר הנחיתה: ביידן מתקבל על ידי הנשיא הרצוג, ראש הממשלה לפיד וראש הממשלה החליפי בנטמשדר מיוחד בחדשות 13 – https://t.co/UEKLnNjL67 pic.twitter.com/FivDR2z421 / Twitter”

לאחר הנחיתה: ביידן מתקבל על ידי הנשיא הרצוג, ראש הממשלה לפיד וראש הממשלה החליפי בנטמשדר מיוחד בחדשות 13 – https://t.co/UEKLnNjL67 pic.twitter.com/FivDR2z421

A kormányfő hangsúlyozta, hogy az amerikai elnök legutóbbi látogatása óta eltelt hat év alatt Izrael megváltozott, rámutatva az ország high-tech szektorára, a mezőgazdasági innovációra és az úttörő kutatóegyetemekre.

A nemzetbiztonságra térve Lapid azt mondta, hogy a két vezető „egy új biztonsági és gazdasági architektúrát fog megvitatni a Közel-Kelet nemzeteivel, az Ábrahám-egyezményt és a Negev-csúcs eredményeit követően”.

Biden beszédében megismételte kedvenc anekdotáját Izraelről, hogy Golda Meir óta minden miniszterelnökkel találkozott.

„Még egyszer mondom, nem kell zsidónak lenned ahhoz, hogy cionista légy” – jelentette ki Biden.

,,Az izraeli nép és az amerikai nép közötti kapcsolat csontig hatoló” – mondta, hozzátéve, hogy minden generációval erősebbé válik, és kormánya új magasságokba emelte a kétoldalú kapcsolatokat.

Biden megismételte, hogy támogatja a kétállami-megoldást, amely ,,meglátásom szerint továbbra is a legjobb módja annak, hogy az izraeliek és a palesztinok számára egyenlő mértékű szabadságot, jólétet és demokráciát biztosítson a jövőben”, de elismerte, hogy ,,ez nem [megvalósítható] a közeljövőben.”

Az amerikai elnök ezt követően a Jad Vasembe látogatott, ahol utoljára 2010-ben járt. Biden a holokauszt oktatását kormánya céljainak kulcsfontosságú elemévé tette az antiszemitizmus és a belföldi szélsőségesek elleni harchoz.

Bidenhez csatlakozott Lapid, Gantz, Jichák Herzog elnök, Dani Dajan a Jad Vasem vezetője, Jiszráel Meir Lau a Jad Vasem Tanács elnöke, valamint Blinken amerikai külügyminiszter és Deborah Lipstadt, az amerikai kormány antiszemitizmus elleni küzdelemmel foglalkozó különmegbízottja.

Az amerikai elnök holokauszttúlélőkkel találkozott a múzeumban, újraélesztette az örökmécses lángját az Emlékezés Termében, és koszorút helyezett el.

Visit of President Joe Biden to Yad Vashem

Visit of President Joe Biden to Yad VashemWednsday, July 13, 2022

A kórus a Magyarországon 1944-ben kivégzett Szenes Hanna, a második világháborús magyar zsidó ellenállási harcos „Eli, Eli” című dalát énekelte.

Biden a koszorúzást követően a Jad Vasem vendégkönyvébe írva hangsúlyozta, milyen megtiszteltetés visszatérni Izraelbe, és a holokausztra való emlékezés fontosságát.

,,Nagy megtiszteltetés, hogy visszatérhetek – vissza az érzelmi otthonomba. Soha, de soha nem felejthetünk, mert a gyűlöletet nem lehet legyőzni. Csak elrejtőzik. Meg kell tanítanunk minden egymást követő nemzedéket, hogy ismét megtörténhet, hacsak nem emlékezünk. Ezt tanítom a gyerekeimnek és az unokáimnak. Soha ne feledd.”

*

Izrael és az Egyesült Államok szerdán bejelentette, hogy kétoldalú bizottságot (Strategic High-Level Dialogue on Technology) hoznak létre a technológiai együttműködés előmozdítására.

A bizottság feladata lesz, hogy megoldásokat prezentáljon az olyan globális kihívásokra, mint a világjárványra való felkészültség, a klímaváltozás, a mesterséges intelligencia alkalmazása és a megbízható technológiai ökoszisztémák biztosítása – áll a Fehér Ház által kiadott közös közleményben.

Az együttműködést a nemzetbiztonsági tanácsok vezetik majd, és mindkét ország különböző ügynökségeinek képviselői is helyet kapnak benne. A kétoldalú bizottság évente fog ülésezni. Az első ülésre idén ősszel Izraelben kerül sor.

„Ígéretet teszünk a kölcsönös innovációs ökoszisztémáink fokozására, a kétoldalú kapcsolatok elmélyítésére, a kritikus és kialakulóban lévő technológiák fejlesztésére és védelmére nemzeti érdekeinkkel, demokratikus elveinkkel és az emberi jogainkkal összhangban, valamint a geostratégiai kihívások kezelésére.”

Lapid és Biden nyilatkozatukban megerősítették elkötelezettségüket amellett, hogy együttműködésüket további területekre is kiterjesszék, és csereprogramot indítsanak a kvantuminformáció terén.

A stratégiai párbeszéd része az „USA-Izrael stratégiai partnerségről szóló Jeruzsálem Nyilatkozatnak” – mondta az izraeli külügyminisztérium szóvivője.

Jeruzsálem Nyilatkozat

Izrael és az Egyesült Államok csütörtökön közös nyilatkozatot tesz közzé a kétoldalú kapcsolatok jövőjéről, közölte kedden egy vezető izraeli tisztviselő.

A nyilatkozatot Lapid miniszterelnök és Biden amerikai elnök csütörtöki jeruzsálemi találkozója után hozzák nyilvánosságra.

A „Jeruzsálem Nyilatkozat az Egyesült Államok-Izrael stratégiai partnerségről” című dokumentum „történelmi nyilatkozat… amely megmutatja az országaink közötti kapcsolatok egyedülálló jellegét” – mondta a tisztviselő.

,,Ez az együttműködés platformja az elkövetkező évekre” – mondta a tisztviselő, hozzátéve, hogy „erőteljesen kifejezi az Izrael és az Egyesült Államok közötti kapcsolatok vitalitását és nélkülözhetetlenségét”.

A dokumentum az iráni nukleáris programmal foglalkozik, és mindkét országot arra kötelezi, hogy „a nemzeti hatalom minden elemét alkalmazzák”, hogy megakadályozzák Iránt abban, hogy atomfegyverhez jusson.

Hangsúlyozza továbbá az Egyesült Államok sziklaszilárd elkötelezettségét Izrael biztonsága és kvalitatív katonai előnye megőrzése iránt.

Irán várhatóan Biden összes izraeli vezetőkkel folytatott találkozóján szóba kerül.

[popup][/popup]