Jézus, a palesztin – újracsomagolva

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Politika

Sokan bírálják Alexandria Ocasio-Cortez amerikai demokrata kongresszusi képviselőnő (New York) karácsonyi üzenetét, amelyben Jézust a palesztinokhoz hasonlította, és utalásokat tett arra, hogy a zsidók ölték meg Jézust.

Párhuzamot vonva Jézus üldözői és a mai Izrael között, Ocasio-Cortez egy vasárnapi Instagram-bejegyzésben azt írta, hogy Jézus a “mai Palesztinában” született egy olyan kormányzat alatt, amely “lemészárolta az ártatlanokat”.

“Egy olyan üldözött népesség része volt, amelyet válogatás nélkül gyilkoltak, hogy megvédjék egy igazságtalan vezető hatalmát” – írta Ocasio-Cortez. “Több ezer évvel később a jobboldali erők erőszakosan megszállják Betlehemet, miközben hasonló történetek játszódnak le a mai palesztinok között”.

Ocasio-Cortez tagja annak a négy képviselőből álló, radikális baloldali kongresszusi csoportnak, amelyet az „osztag” (the squad) néven szoktak emlegetni. A képviselő  Jézus családját “zsidó palesztinoknak” nevezte.

A posztban szereplő szöveget egy törmelékkupacon fekvő baba képe illusztrálja, amely mostanában a hagyományos jászolkép palesztinbarát variációja. A hagyományosan Jézus születési helyének tekintett Betlehem keresztény vezetői idén lemondták a karácsonyi ünnepségeket, hogy kifejezzék szolidaritásukat a gázai palesztinokkal.

Egy második Instagram-posztban tegnap Ocasio-Cortez egy videót tett közzé, amelyen Munther Isaac tiszteletes, egy betlehemi lutheránus lelkész hasonló üzenetet tartalmazó prédikációt tart. Ocasio-Cortez a posztban azt írta: “Amikor gyermekek bombázását igazoljuk, Jézus a romok alatt hever”.

Palesztin kis Jézus a romok alatt – a Krisztus-gyilkos zsidó meséjének újabb változata

Abraham Foxman, az antiszemitizmus ellen küzdő Rágalmazásellenes Liga korábbi vezetője “gyűlöletkeltőnek és veszélyesnek” nevezi Ocasio-Cortez posztját, és emlékeztetett arra a történelmi rágalomra, amely szerint a zsidók kollektíven felelősek Krisztus megöléséért, vagyis az istengyilkosságért. Ez a vád, amelyet a katolikus egyház az 1960-as évek óta már nem hangoztat, és néhány más keresztény felekezet is elutasít, évszázadokon át táplálta az antiszemitizmust a keresztény világban.

Ocasio-Cortez “Azt a vádat melegítette föl, hogy a zsidók ismét megölik Jézust” – írja Foxman az X-en, korábbi nevén Twitteren. Foxman 1987 és 2015 között az antiszemitizmus ellen küzdő Anti Defamation League (ADL) országos igazgatója volt.

Ritchie Torres, New York-i demokrata képviselő és Izrael szószólója egy posztban kritizálta a Jézus és a palesztinok közötti összehasonlításokat, amely nem említi közvetlenül Ocasio-Cortezt.

“Antiszemita dolog az izraelieket a Jézust meggyilkoló rómaiakhoz hasonlítani. A zsidókat Jézus meggyilkolásával kapcsolatba hozni antiszemitizmus” – írja Torres az X-en.

[popup][/popup]