Jeruzsálemben kétszázharminc üres ágy és bölcső emlékeztet a Gázába hurcolt túszokra

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A Gázában fogva tartott vagy az október 7-i támadás óta eltűnt izraeliek családtagjai a fővárosban gyűltek össze, hogy emlékezzenek és emlékeztessenek: ismét egy újabb nap telt el szeretteik nélkül.

A jeruzsálemi Safra téren 230 üres ágyat helyeztek el a városháza épületeinek tövében – kiságyakat hitvesi ágyakat, bölcsőket, éjjeliszekrényekkel, könyvhalmokkal, kirakós játékokkal, képeskönyvekkel és pizsamákkal.

Az “Üres ágyak” elnevezésű installáció a Gázában október 7-e óta fogva tartott izraeli túszokra emlékeztet.

Az installáció felállítása óta a túszok száma 243-ra nőtt.

Az ágyinstallációt a Bring Them Home Now, a túszok és eltűntek családjait támogató önkéntes szervezet állította fel, a közeli Becalel Művészeti és Design Akadémia művészeti hallgatóinak segítségével.

Hétfőn délután 3 órakor az eltűntek és a fogva tartottak képviselői egy perces csendre felsorakoztak az ágyak köré, majd halkan elénekelték a “Hatikvát” – jelentése: remény – Izrael nemzeti himnuszát.

Néhány perccel korábban a térről mindenki a közeli bunkerekbe rohant, amikor megszólalt a sziréna, amely arra figyelmeztetett, hogy Gázából rakétákat lőttek ki Jeruzsálemre.

Visszatérve a térre, a családtagok csoportokban gyűltek össze az ágyak körül, és beszélgettek egymással, a sajtóval és Moshe Lion jeruzsálemi polgármesterrel az aktuális teendőkről.

ToI

[popup][/popup]