Jeruzsálem: ortodox zsidók rátámadtak egy ortodox katonára

Írta: ynetnews/Szombat - Rovat: Politika

 

Az incidens a Mea Sarim városrészben történt, ahol az ultraortodoxok közül is a legradikálisabbak laknak. Egy katona a rokonaitól távozott, amikor többen felismerték az utcán. Látva az egyenruhát az eddig jesivabóhernek vélt fiún, a járókelők szidalmazni kezdték, tojással és kövekkel hajigálták és inzultálták. A katona bemenekült egy épületbe, ahol ruhát tudott cserélni és kihívta a rendőrséget.

IMG-20130709-WA0155_wa

Fotó: Ariel Finder

A kiérkező rendőröket a harédi lakosság szokás szerint ugyancsak kövekkel és szidalmakkal („Nácik!”) fogadta. A rendőrség szétzavarta a tüntetőket és négy különösen agresszív zavargót őrizetbe vett.

A harédi lakosság többsége élesen ellenzi a sorozást és különösen agresszív azokkal a harédi fiatalokkal, akik hajlandóak egyenruhát ölteni. A Mea Sarim utcáin falragaszokat látni, amelyek arra buzdítanak, hogy a bevonulókat ne engedjék be a zsinagógákba, rokonaikat pedig zavarják ki a jesivákból.

Az incidens bejárta a médiát és a politikusok élesen elítélő nyilatkozatait váltotta ki. Netanjahu miniszterelnök szerint az igazi válasz erre a harédi katonák folyamatosan növekvő száma lesz. Mose Jaalon védelmi miniszter szigorú büntetést helyezett kilátásba, és fölhívta a harédi közösség vezetőit, ítéljék el az inzultust. Az ortodoxokból álló Nahal Brigád rabbijai szintén elítélték az agressziót. Ugyanígy nyilatkozott minden politikai erő: tűrhetetlen, hogy Izraelben egy katona nem viselheti büszkén az egyenruháját.

3_wa

Fotó: Nissan Zeev

Az ultraortodox közösség agresszivitása azt követően nőtt meg, hogy a sorozás kiterjesztéséről nemrég törvényt fogadtak el, és a már a hadseregben szolgáló 3000 ortodox mellé idén további 2400 főt akarnak besorozni.

[popup][/popup]