Jeruzsálem: Netanjahu, Putyin, Macron, Steinmeier, Pence, Károly herceg a felszólalók között

Írta: Szombat - Rovat: Politika, Történelem

 Erőteljes fellépést követeltek az antiszemitizmus ellen a Holokauszt Világfórumon felszólaló államférfiak Jeruzsálemben, a Jad Vasem holokauszt-múzeumban rendezett találkozón csütörtökön.

A háromórás rendezvényen több tucat ország állam- és kormányfői álltak ki a rasszizmus és az antiszemitizmus ellen az auschwitzi haláltábor felszabadulásának 75. évfordulója alkalmából rendezett “Emlékezés a holokausztra, harc az antiszemitizmussal szemben” címú fórumon.

“Emlékezni, és nem felejteni” – hangsúlyozta a találkozót megnyitó beszédében Reuven Rivlin izraeli elnök, felidézve a gyermekkorában látott túlélőket, akik Izraelbe érkeztek a háború borzalmai után, és rosszindulatú betegségnek nevezve az antiszemitizmust.

Reuven Rivlin

Többször is hangsúlyosan megköszönte a több tucat ország legmagasabb szintű képviselőinek a szolidaritást, hogy Jeruzsálembe utaztak az évfordulós megemlékezésre.

“Izrael nem áldozat, megvédi magát” – jelentette ki. Külön köszönetet mondott a különböző országokban található zsidó közösségek védelméért, és felhívta az állam és kormányfőket, hogy együtt küzdjenek tovább a gyűlölet és a rasszizmus ellen.

Beszéde végén kiemelte Izrael két legfontosabb értékét, hogy egyszerre és egyformán zsidó és demokratikus állam.

Benjamin Netanyahu (Abir Sultan / Pool / AFP)

Benjámin Netanjahu miniszterelnök ugyancsak megköszönte a világ minden tájáról érkezett magas rangú vendégeknek, hogy megjelenésükkel megtisztelték a halottak emlékét.

Az izraeli kormányfő kijelentette, hogy nem lesz többé holokauszt, hiszen Auschwitz a zsidók kiszolgáltatottságának tökéletes szimbóluma volt, de “ma már van földünk, hangunk, pajzsunk” – mondta, és idézte Emmanuel Macron francia elnök szavait arról, hogy az anticionizmus az antiszemitizmus modern formája.

Netanjahu minden kormányt szembenállásra szólított fel Iránnal szemben, az iszlám köztársaságot a Föld legantiszemitább országának nevezve, és figyelmeztetett rá, hogy az iráni nukleáris program minden államot, nem csak Izraelt fenyegeti.

Moshe Kantor (Ronen Zvulun/ Pool / AFP)

A világtalálkozót kezdeményező Moshe Kantor, az Európai Zsidó Kongresszus elnöke Netanjahu után felszólalva kifejtette, hogy az antiszemitizmus minden államot és népet fenyegető veszély, és a jogi védelem fontosságát hangsúlyozta az antiszemitizmus ellen az interneten a gyűlöletbeszédet tiltó német, az egyetemeken azt tiltó amerikai, és a nemzetek elleni bojkottot tiltó francia példa alapján.

Vlagyimir Putyin (Ronen Zvulun / Pool / AFP)

Vlagyimir Putyin orosz államfő kifejtette, hogy mindig emlékezni fognak a hatmillió megölt zsidó tragédiájára, s emlékeztetett a koncentrációs táborokat felszabadító Vörös Hadsereg tisztjeinek beszámolóira. Hangsúlyozta az Európa felszabadításáért hozott “hatalmas” szovjet áldozatokat, s a szovjet katonák emlékezetének megőrzését szorgalmazta.

Putyin nehezményezte, hogy szerinte modern politikai vetélkedésre használják a második világháborút, arra utalva, hogy az Európai Unió tavalyi határozata szerint a Molotov-Ribbentrop-paktum révén a Szovjetunió és a náci Németország egyaránt felelős a második világháború kirobbanásáért. Az orosz elnök egy csúcstalálkozó megrendezését vetette fel Oroszország, Kína, Franciaország, az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság részvételével 2020-ban.

Mike Pence

Mike Pence amerikai alelnök az emlékezés kötelezettségét hangsúlyozta, s a valaha történt legszörnyűbb gonoszságnak nevezte a holokausztot, ahol a kiszolgáltatott gyöngék segítségkérését a hatalmasok elutasították. Beszédében arra szólított fel, hogy a világ erőteljesen álljon ki a holokausztot tagadó, és Izraelt a térképről letörölni akaró Iránnal szemben.

Emanuel Macron

Emmanuel Macron a megöltek emlékezete megőrzésének fontosságát hangsúlyozta, és a manipulációk, történethamisítások elutasítását szorgalmazva elítélte a történtek aktuálpolitikai felhasználását. Az egységes Európát nevezte a holokauszt tanulságának, és figyelmeztetett a gyöngeség jelének nevezett antiszemitizmus újjászületésére. Kiemelte, hogy az antiszemitizmus nem elsősorban a zsidók, hanem mindenki gondja, amin csakis az oktatással lehet segíteni.

Károly walesi herceg Yonatan Sindel/FLASH90

Károly brit trónörökös a népirtás nagyságrendjét és egyediségét hangsúlyozta, s kiváltságnak nevezte, hogy találkozhatott holokauszt-túlélőkkel hazájában. Óriási büszkeség számára, hogy Jeruzsálemben eltemetett nagymamája üldözött zsidók megmentéséért megkapta a Jad Vasemtől a Világ Igaza kitüntetését – mondta el.

Frank-Walter Steinmeier (RONEN ZVULUN / POOL / AFP)

Frank Walter Steinmeier német elnök héber nyelvű imával kezdte angolul elmondott beszédét. Felidézte több zsidó áldozat emlékét, és a francia elnökhöz hasonlóan az antiszemitizmus erősödésére figyelmeztetett.

“Bárcsak elmondhatnám, hogy a németek tanultak a történelemből, de nem tehetem, mikor terjed a gyűlölet” – mondta a német elnök. “Igen, mi németek emlékezünk” – mondta Steinmeier. “De néha úgy tűnik, hogy jobban megértjük a múltat, mint a jelent. A gonosz szellemek új formákban merülnek fel, antiszemita, rasszista, tekintélyelvű gondolkodással a jövőre adott válaszként mutatkoznak meg, új megoldást kínálnak korunk problémáira.” (Shiri Zsuzsa/MTI)

The 5th World Holocaust Forum: “Remembering the Holocaust: Fighting Antisemitism”

Heads of State from Europe, North America and Australia gather at Yad Vashem, the World Holocaust Remembrance Center, for the Fifth World Holocaust Forum to mark the 75th anniversary of the liberation of Auschwitz and International Holocaust Remembrance Day.

Címkék:5. Holokauszt világfórum, Benjamin Netanjáhu, Macron, Mike Pence, Reuven Rivlin, Steinmeier, Vlagyimir Putyin

[popup][/popup]