Izraeli villámlátogatáson az amerikai vezérkari főnök

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az Izrael északi határán fokozódó feszültségek közepette váratlanul Izraelbe érkezett Mark Milley, az Amerikai Egyesített Vezérkar főnöke, ahol izraeli kollégája, Aviv Kochavi vezérkari főnök fogadta.

Mark Milley és Aviv Kochavi (forrás:  IDF Twitter account)

„Az Izraeli Véderők és az Amerikai Fegyveres Erők közös érdeke, hogy megóvja régió békéjét és stabilitását, és megakadályozza Iránt és helyi szövetségeseit a háborús feszültség szításában” – nyilatkozta Aviv Kochavi.

A feszültségek azután növekedtek, hogy a hét során megölték Libanonban a Hezbollah egy tisztjét, Izrael pedig légitámadást intézett Szíria kormányhadsereg állásai ellen, ahonnan korábban lövedék csapódott be Izraelbe.

AZ Izraeli Hadsereg közleményt adott ki, mely szerint átcsoportosításokat hajt végre az északi határon, és fokozza a készültséget és a megfigyelő tevékenységet.

A Hezbollah, a Dél-Libanonban tevékenykedő siíta milícia hatalmas rakétaarzenállal rendelkezik, de Szíriában is aktív volt: a polgárháború éveiben a kormány mellett harcolt.

Izrael évek óta támadja a Hezbollahnak szánt iráni fegyverszállítmányokat, valamint légicsapásokkal igyekszik megakadályozni, hogy Irán katonai bázisokat építsen ki Szíria területén.

Címkék:amerikai vezérkari főnök, Hezbollah, Libanon

[popup][/popup]