Izraeli védelmi miniszter: A háború egész évben folytatódni fog

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az izraeli sajtónak nyilatkozó Joáv Gallant védelmi miniszter szerint a Hamasz-zászlóaljak Gáza északi részén “megsemmisültek”, a harcok az övezet déli részén a célok eléréséig “magas intenzitásúak” maradnak.

Joáv Gallant Gázában

Miközben az izraeli hadsereg alacsonyabb fokozatba kapcsol a Gázai övezet északi részén, miután a térségben lévő Ham ász-zászlóaljakat nagyrészt legyőzték, Joav Gallant védelmi miniszter kedden kijelentette: minden olyan megérzés, hogy Izrael befejezi a terrorcsoport felszámolására irányuló hadjáratot, téves.

Kommentárja néhány órával azelőtt hangzott el, hogy a Hamász vezető tisztségviselője, Száleh al-Arouri meghalt egy bejrúti robbantásban, amelyet széles körben Izraelnek tulajdonítottak.

Gallant megjegyzései az övezet észak-déli főútvonalán, a Szalah a-Din sugárúton, a Gázai övezetben tett körútja során hangzottak el.

“Egy folyosón álltok” – mondta Gallant a 646. ejtőernyős dandár katonáinak. “A folyosó két oldalán más és más jellegű hadműveletekre kerül sor. Északon 12 Hamasz-zászlóaljat semmisítettünk meg. Még mindig maradtak terroristák, néhány ezren a 15 vagy 18 ezerből, akik a térségben voltak. Nagy részüket likvidáltuk, mások pedig délre menekültek” – mondta Gallant.

Gáza északi részén Gallant szerint a hadsereg folytatja a kisebb hadműveleteket, amíg fel nem számolják az utolsó Hamasz-fegyvereseket is. “A cél az ellenség kimerítése, fegyvereseinek megölése, és olyan helyzet elérése, amelyben mi uraljuk a területet” – mondta.

Vasárnap a hadsereg közölte, hogy öt dandárt von ki a Gázai övezetből – három dandárt, amelyet általában más erők kiképzésével bíznak meg, és két tartalékos dandárt -, de azt mondta, hogy a Hamász elleni háború valószínűleg az egész 2024-es évben folytatódik majd.

Eközben 175-re emelkedett a harcokban elesett izraeli katonák száma a Hamász elleni szárazföldi offenzíva kezdete óta.

ToI

[popup][/popup]