Győzelem vagy kudarc volt a legutóbbi hadművelet?

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Izraeli tábornokok vitája, a közelgő választások jegyében.

izr tábornokok

Joav Galant,Mose Jaalon és Amosz Jadlin

Két, frissen alakult párt jelöltjei bírálták a 2014 nyári hadműveletet (Protective Edge), illetve a miniszterelnök minapi beszédét az amerikai kongresszusban.

A Beér Seva városában szervezett vitaesten felszólalt

Joav Galant

2012-ben visszavonult dandártábornok, a jobbközép Kulanu párt képviselő-jelöltje. Nem kevesebbet állított, mint hogy „A kormány tudott a Hamasz által kiásott alagutakról, ahogyan a védelmi miniszter is, de nem foglalkoztak vele és ez elfogadhatatlan. Megközelítőleg harminc alagutat nem ásnak ki egyetlen nap alatt. Izrael Állam hagyta, hogy azt a harminc alagutat, melyek óvodákhoz vezetnek, kiássák, és ezt én elfogadhatatlannak találom.”

Galant kijelentette, hogy a Hamász elleni újabb katonai fellépés a következő kormány időszakában lesz esedékes – méghozzá a legutóbbi hadművelet, a Protective Edge kudarca miatt. Azzal vádolta a kormányt, hogy valójában homokot hintett a nagyközönség szemébe a Gázai helyzettel kapcsolatban. Majd hozzátette: “A Protective Edge egy ötven napos hadművelet volt. Amikor parancsnokként szolgáltam az „Öntött ólom” (Cast Lead) hadműveletben, fele ennyi idő alatt értünk el eredményt, holott még nem volt meg a Vaskupola (Iron Dome) rakétavédelmi rendszerünk sem. Mi a Hamász katonái ellen harcoltunk, nem civilek ellen.”

Galant, aki a Mohe Kahlon által vezetett Kulanu párt listájának második helyén áll, hozzátette, hogy Izrael a béke és nyugalom állapotát élvezhetné, ha engedélyt kapott volna arra, hogy befejezze az Öntött ólom hadműveletet. „A népnek kell kiválasztani, ki vezesse a következő hadműveletet. Az, aki már korábban is tudta, hogyan nyerjen és a jövőben is ezt tenné, vagy az, aki csak patthelyzetet tudott teremteni.”

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) korábbi tábornoka, a Cionista Tábor nevű baloldali blokk jelöltje, a védelmi tárca esetleges várományosa,

Amosz Jadlin

szintén felszólalt az eseményen és kritizálta Benjamin Netanyahu miniszterelnök múlt heti, kulcsfontosságú kongresszusi beszédét. Hangsúlyozta, Izrael nem szembesül súlyos, egzisztenciális fenyegetéssel. „Netanjahu fölülmúlja önmagát, amikor beszélni kell, de cselekedni képtelen. Azt mondta határozottan fellép majd a Hamász ellen, de mind láttuk, mi történt tavaly nyáron. Terroristákat engedett szabadon, akiknek zsidó vér tapad a kezükhöz.”

Jadlin hozzátette, a mostani helyzetet nem szabadott volna a Holokauszthoz hasonlítani. “Van államunk, van hadseregünk és az Egyesült Államok a szövetségesünk. Eltérő módszereket kell alkalmaznunk, hogy megfékezzük Iránt.”

Netanjahu beszédére hivatkozva ismételten kijelentette, hogy az AIPAC (Amerikai-Izraeli Közügyek Bizottsága – a legnagyobb Izrael-párti lobbiszervezet Amerikában)  nem volt elégedett, nem volt okos húzás, kizárólag Netanjahu belpolitikai érdekeit szolgálta.”

Az izraeli hadsereg legutóbbi gázai hadműveletét Jadlin a következőképpen kommentálta: “Netanjahu azt ígérte, kemény kézzel lép fel a Hamász ellen és láttuk mi történt tavaly nyáron. Írt egy könyvet a terrorizmus elleni háborúról, melyben a felelősök és gyilkosok szabadlábra helyezése ellen érvel és mégis százakat engedett el közülük.” A Cionista Tábor jelöltje még ezt is hozzátette: “Netanjahu gyakorlatilag végignézte, ahogyan Irán elér a nukleáris nagyhatalommá válás küszöbéig.”

Protective edge

2014 július: Rakétákat lőnek ki Gázából Izrael felé (Fotó: JACK GUEZ/AFP/Getty Images)

A Netanjahu-kormány védelmi minisztere, Mose Jaalon szintén jelen volt az eseményen. Jadlin és Galant a legutóbbi hadművelettel kapcsolatos kritikáira a következőképpen reagált: “A nemzetbiztonság összetett kérdés, nem lehet jelmondatok vagy kampányszlogenek tárgya. A háború nem gyerekjáték. A katonai erő alkalmazása az utolsó lehetőség, amikor már nem maradt más választás. A katonai erő használatának megvan az ára. A védelmi miniszter nem nézhet mindent egy puska optikáján keresztül. Van, akinek gondolkoznia kell, mielőtt cselekszik.

Azok, akik a dolgokat egy puska szálkeresztjén át látják, nyilvánvalóan nem értik meg egy hadműveletnek az államra és a nemzetközi közösségre gyakorolt hatását… Mi felelősséggel és jogszerűen hajtottuk végre a gázai akciót. Az eredményt nem a külső pusztítás mértéke alapján kell megítélni, sokkal inkább az alapján, hogy mióta tart a tűzszünet.”

Az Ynetnews cikkét Cseresznye Gábor fordította.

[popup][/popup]