Izraeli Legfelsőbb Bíróság: Nincs többé mentesség az ultraortodoxoknak a katonai szolgálat alól

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az izraeli Legfelsőbb Bíróság egyhangúlag úgy döntött, hogy a kormánynak nincs többé jogi lehetősége arra, hogy általános mentességet adjon a katonai szolgálat alól az ultraortodox jesiva diákoknak, illetve a kormány nem utasíthatja továbbra sem a hadsereget, sem a védelmi minisztériumot arra, hogy az ilyen férfiakat ne vonják be az hadseregbe.

Ultraortodoxok Izraelben (Fotó: Flash 90)

A kilenc bíróból álló bírói testület azt is kimondja, hogy a kormány a továbbiakban nem nyújthat pénzügyi támogatást a katonai szolgálat helyett tanuló jesiva diákoknak, mivel az ezt a szabályozást előíró törvény már hatályát vesztette.

A bíróság azonban nem megy bele annak részleteibe, hogy új döntése értelmében miként lehet a törvényt a jelenlegi formájában végrehajtani, illetve hogy hány ultraortodox jesiva diákot kell besorozni.

Becslések szerint 67 ezer haredi férfi van, aki alkalmas a szolgálatra.

A döntésnek valószínűleg drámai politikai és társadalmi következményei lesznek, mivel a haredi politikai pártok hevesen ellenzik a választóiknak szóló sorozást, és törvényt követelnek az általános sorozás alóli mentesség visszaállítására, amit a Likud néhány kneszet-képviselője máris kijelentette, hogy nem tud megszavazni.

Egy e hónap elején tartott meghallgatás során a Legfelsőbb Bíróság bírái szkeptikusan nyilatkoztak arról, hogy a kormány továbbra is elutasítja a hadseregbe sorozás megkezdését, noha a hadkötelezettség alóli mentességükre vonatkozó összes jogi keret lejárt. (Times Of Israel)

[popup][/popup]