Izraeli főbíró: meleg párok is jogosultak béranya szolgáltatásra

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A Legfelsőbb Bíróság vasárnap úgy döntött, hogy az államnak lehetővé kell tennie az azonos nemű párok és az egyedülálló férfiak szülővé válását béranyaság révén, miután a kormány a múlt héten kijelentette, hogy egy erre vonatkozó törvény elfogadása politikailag ,,megvalósíthatatlan”.

Az Izraeli Legfelsőbb Bíróság, középen Esther Hayut, a bíróság elnöke

A bíróság azt is kijelentette, hogy az államnak meg kell határoznia az azonos nemű párok és az egyedülálló férfiak szülővé válásának követelményeit, mint a nők esetében – írja az ujkelet.live.

Eszter Hajut, a Legfelsőbb Bíróság elnöke által vezetett bírói testület közölte, hogy az azonos nemű férfi párok és egyedülálló férfiak béranyaság igénybevételére vonatkozó korlátozásait fél éven belül meg kell semmisíteni.

A döntés szerint ,,megállapítást nyert, hogy a [jelenlegi] megállapodás alkotmányellenes,” a politikai megvalósíthatóság hiánya ,,nem igazolhatja az alapvető jogok súlyos sérelmének konnotációját.”

Hajut azt írta, hogy mostantól a hatályos törvény utasításainak értelmezését ki kell terjeszteni úgy, hogy a ,,nevelőszülő” kifejezés, amely megjelenik a béranyasági megállapodásokról szóló törvényben heteroszexuális párokra, azonos nemű párokra, egyedülálló nőkre és egyedülálló férfiakra is vonatkozzon.

A homoszexualitását nyíltan vállaló Nitzan Horowitz egészségügyi miniszter (Meretz) üdvözölte a döntést. ,,Végre, egyenjogúság! – írta a Facebookon. ,,A Legfelsőbb Bíróság úgy határozott, hogy a meleg pároknak és az egyedülállóknak is lehet gyermekük béranyaság révén, Izraelben. Amikor hivatalba léptem, egyértelmű volt számomra, hogy a halogatásnak véget kell vetni, és tájékoztattam a bíróságot arról, hogy a petíció jogos és hogy felkészültünk egy kötelező érvényű döntésre. Azonnal felkészülünk arra, hogy elfogadjuk a férfiaktól a béranyaság iránti kérelmeket. Felelősséggel, kiegyensúlyozottan és főleg egyenrangúan fogunk intézkedni.”

Jáir Lapid külügyminiszter szintén dicsérte az ítéletet, és Twitteren azt írta, hogy ,,szülőnek lenni alapvető emberi jog, ez egy erkölcsi és társadalmi döntés”.

Itáj és Joáv Pinkasz Arad, akik a Legfelsőbb Bírósághoz fordultak, a Meleg Apák Izraeli Szövetségével együtt, üdvözölték a Legfelsőbb Bíróság döntését. „Győztünk! És ez most végleges. A Legfelsőbb Bíróság ítélete nagy előrelépés nemcsak az izraeli LMBTQ [közösség], hanem Izrael egészében az egyenlőség felé. A döntés mindannyiunk számára fontos, mert az önkényes megkülönböztetés szégyen az államnak”.

Teljes cikk

[popup][/popup]