Izraeli előrejelzés: Győz a baloldal, de kormányt alakítani nem tud

Írta: Shiri Zsuzsa/MTI - Rovat: Politika

A Jediót Ahronót című újság felmérése szerint ha pénteken tartanák a választásokat, akkor a Cionista Tábor 26, a Likud pedig 22 parlamenti helyet kapna a 120 tagú Keszetben.

cionista únió

A Cionista Unió óriásposztere valahol Izraelben

 

A Maariv című lap 25 és 21 mandátumot jósolt a két pártnak, a közszolgálati rádió is négy mandátummal, míg a tévécsatorna közvélemény-kutatása 25:22 arányban, három hellyel ígérte a balközép győzelmet a választások előtti utolsó nyilvánosságra hozható felmérés alapján. Az izraeli törvények szerint péntektől keddig már tilos közzétenni újabb adatokat a választók várható szavazatairól, legközelebb kedd este az exit-pollok felmérései lesznek nyilvánosak, noha a pártok belső használatra továbbra is készíthetnek felméréseket.

A közszolgálati rádió hírei szerint Benjámin Netanjahu kormányfőnek a kampány előtti több tucat százalékos előnyét az ellenzéki jelölt Jichák (Buzsi) Hercognak sikerült négyszázalékosra ledolgoznia, jelenleg ennyivel többen tekintik jobbnak a Likud vezérét erre a posztra. A Háárec című újság pénteki száma szerint a Likudban Netanjahut teszik felelőssé a sikertelen kampányért, a várható vereségért, és már megkezdődött a harc az utódlásért.

A párt névtelenül nyilatkozó vezetői szerint viszont Jichák Hercog pártja, a Cionista Tábor győzelme ellenére sem tud majd koalíciót alakítani a Likud nélkül, a Likud pedig nem lesz hajlandó az ő vezetése alatt belépni a kabinetbe, s ezért végül a várható kudarc ellenére ismét Netanjahu alakíthat majd kormányt.

Netanjahu viszont a 2-es tévének adott csütörtök esti interjújában elismerte, hogy reális veszély a menesztése. Ha a Likud „a következő napokban nem képes behozni lemaradását, akkor bizonyosan fennáll a veszély, hogy Cipi Livni (a centrista Tnua párt vezetője) vagy Hercog lesz a miniszterelnök” – mondta.

[popup][/popup]