Izraeli arab képviselők a békekötés ellen

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A Kneszet arab képvselői élesen ellenzik az arab országokkal történő izraeli kapcsolatfelvételt. A palesztinok pedig egyenesen „Jeruzsálem, az Al-Aksza mecset és a palesztin ügy elárulásának” minősítették  az Emirátusok és Bahrein lépését.

A Kneszet arab listájának képviselői

Netanjahu Yossi Cohen, a Moszád főnökének társaságában utazott a Vörös-tenger melletti Neom szaúdi városba, ahol Mike Pompeo amerikai külügyminiszter csatlakozott hozzájuk, és három órán keresztül tárgyaltak Mohammed bin Szalman szaúdi koronaherceggel.

Aida Touma-Sliman, a Kneszet arab Közös Listájának képviselője az eseményről azt nyilatkozta: „Netanjahu és a Trump adminisztráció leköszönő tagjai, az öböl-menti államok minisztereivel együtt érzik, hogy ketyeg az óra; igyekszenek kihasználni az időt, ami Trumpnak maradt arra, hogy kirobbantson egy háborút. A következő hónapok roppant veszélyesek lehetnek, mivel minden erővel azon lesznek, hogy akadály gördítsenek az iráni atomalkuhoz történő visszatérés útjába, és szítsák az ellenségeskedést.” A képviselőnő aggodalmát fejezte ki az izraeli légierő szíriai iráni célpontok elleni legutóbbi csapásaival kapcsolatban. Ofer Cassif, ugyancsak izraeli arab parlamenti képviselő szerint „Trumpnak és Netanjahunak nincs vesztenivalója, hiszen eddig sem sokat törődtek az emberáldozatokkal. A megszállás és Irán provokálása akár véráldozatokkal is járhat.”

Aida Touma-Sliman, arab Kneszet képviselő (Forrás: Wikipedia)

Ismeretes, hogy az izraeli arab képviselők a Kneszetben is makacsul tiltakoztak a kapcsolatok normalizálása ellen az öböl-menti államokkal, mondván hogy azt a palesztin állam megalakulásának kellett volna megelőznie. Sami Abu Zuhri magas rangú Hamász vezető hasonló szellemben nyilatkozott a mostani tárgyalásokról.

A hírügynökségi jelentéseket nem erősítették meg sem Izraelből, sem az USÁ-ból vagy Szaúd-Arábiából. A Kan izraeli közszolgálati tévé szerint a tárgyalások témája Irán volt, illetve az, hogy mi várható a Biden adminisztrációtól.

Érdekes, hogy Netanjahu 2019. májusban titkos látogatást tett Ománban. Titkos diplomáciáról az izraeliek és szaúdiak között sokat beszéltek az elmúlt években. A nyitást a koronaherceg ösztönzi, aki Izraelt stratégiai partnerként kezeli az iráni befolyás ellen a régióban. De a szaúdi vezetés hivatalosan mindeddig az izraeli-palesztin tárgyalások megindulásától tette függővé a kapcsolatok javulását. Faisal bin Farhan Al Saud herceg, szaúdi külügyminiszter is ilyen értelemben nyilatkozott vasárnap.

Október végén. Amikor Trump bejelentette, hogy Izrael és Szudán békeegyezményt köt egymással, azt is hozzátette, hogy nemsokára öt további ország követi a példát. „Arra számítunk, hogy ezek egyike Szaúd-Arábia lesz”, mondta az elnök és mély tisztelettel beszélt Salman királyról és Mohammed bin Salman koronahercegről.

A szaúdiak nem bírálták az Emírségeket és Bahreint, amiért diplomáciai kapcsolatokat létesítenek Izraellel, annak ellenére, hogy a palesztinok azt „Jeruzsálem, az Al-Aksza mecset és a palesztin ügy elárulásának” minősítették. Az államilag ellenőrzött szaúdi média egyenesen történelmi eseménynek nevezte a kapcsolatfelvételt, ami elősegíti a békét a régióban. A szaúdi kormány pedig megnyitotta légterét az öböl felé tartó izraeli gépek előtt.

Az utolsó hetekben a leköszönő amerikai kormányzatot és Izraelt még mindig az foglalkoztatja, hogyan lehetne nyomást gyakorolni Iránra. Trump még nem engedett Bidennek.

 

Times of Israel – Bassa László

Címkék:Bahrein, békekötés, Emirátusok, kapcsolatfelvétel, Kneszet arab képviselők

[popup][/popup]