Izrael: Vádemelés javaslat Hájim Katz közjóléti miniszter ellen csalás miatt

Írta: Szombat - Rovat: Külpolitika, Politika

Az izraeli főügyész vádemelést javasol Hájim Katz miniszter ellen csalás bűntettében. Sai Nicán államügyész és Liat Ben Ari körzeti ügyész (Tel Aviv) terjesztették fel a gyanúról szóló levelet a főügyésznek.

Haim Katz miniszter vádemelési javaslattal néz szembe (Fotó: Yonatan Sindel/Flash90)

Aviháj Mandelblit legfőbb ügyész szerdán bejelentette, hogy vádat emel Hájim Katz közjóléti miniszter (Likud) ellen csalás és hatalommal való visszaélés miatt.

A vád értelmében Katz többször is megsértette az érdekelveket az Equital Ltd. vezetőjével, Motti Ben-Arival folytatott üzleti ügyleteiben, és azt kettejük jogellenes gazdasági haszonszerzésére használta fel.

Mandelblit közölte Katz-cal, hogy le kell mondania a miniszteri posztról, és amennyiben a bűnvádi eljárás elől a képviselői mentességgel próbál kibújni, a Kneszettől kérni fogja a mentesség visszavonását.

Egy igazságügyi minisztériumi tisztviselő is nyilatkozott, hogy hiába próbálja képviselőként kihúzni a választásokig, a miniszterségtől azonnal meg kell válnia. Egyes források szerint Katz nem erőltetné a mentességet, amennyiben ügyét gyorsított eljárásban tárgyalnák.

Ugyanakkor Mandelblit döntése értelmében ejtették az ellene a rendőrség által felhozott vádakat az Israel Aerospace Industries (IAI) ügyében, amiben gyanú merült fel ellene. A rendőrség szerint a bizonyítékok elegendők voltak ahhoz, hogy Katzot és a cég magas rangú vezetőit perbe fogják vesztegetés, csalás, hivatallal történt visszaélés és zsarolás vádjával. Katz azt nyilatkozta, „Nem is vártam mást a rendőrségtől, mert kényelmetlen lett volna beismerni hibájukat azok után, hogy ennyi költöttek a nyomozásra, és végül semmire sem jutottak”.

A vádemelés szerint Katz 2010-ben hangosan támogatta a csődtörvény reformját; az kifejezetten Motti Ben-Ari és társaságának, az Equital-nek érdekeit szolgálta, amiben Katznak is komoly érdekeltségei vannak. Mindez azt jelenti, hogy Katz azért igyekezett gyorsítani a törvényhozási folyamatot, hogy magának és közeli barátjának és elsőszámú pénzügyi tanácsadójának hasznot biztosítson.

Katz Ben-Aritól származó belső információk segítségével – hetente többször is találkoztak – részvényeket vásárolt, ami a Kneszet képviselőkre kötelező, törvénytelen vagyongyarapításról szóló szabályok áthágását jelenti. Továbbá a hatóságok előtt elhallgatta kapcsolatát Ben-Arival, valamint miniszteri meghallgatáson is, ahol Ben-Ari tanúként szerepelt.

Katz lemondása esetén helyére Cipi Hotovely külügyminiszter-helyettes, valamint David Bitan és Nir Barkat képviselők pályáznak.

Mandelblit 2018, májusában tájékoztatta Katzot arról, hogy vádat készül emelni ellene. 2018. októberben került sor a vádindítvány előtti meghallgatásra. Ilyen meghallgatásban általában csak miniszterek részesülnek, és bizonyos esetekben a védőügyvédek kihasználják az alkalmat, hogy a bűnvádi eljárást lefolytatókat meggyőzzék a vádak csökkentéséről vagy elejtéséről. Ez az IAI esetében sikerült, a Ben-Ari ügyben nem.

Navit Negev védőügyvéd a Sheinman-Negev-Niv ügyvédi irodától szerdán elmondta, hogy Katz és Ben-Ari régi barátságban állnak egymással, és az ellenük felhozott vádakat abszurdnak minősítette. Katz mint Kneszet törvényhozó és miniszter mindig tárgyilagosan és a közjó érdekében járt el, tisztázni fogja magát. A csődtörvénnyel kapcsolatban az ügyvédnő kijelentette: „A 2010-ben életbe lépett törvény igazságtalanságot hozott helyre, amennyiben a kisbefektetők érdekeit szem előtt tartva védte őket a kontroll paketteket birtokló részvényesek manipulációitól.”

Ben-Ari ugyancsak bíróság elé kerül, a vád ellene csalás és bennfentes kereskedelem.

A Jerusalem Post cikke nyomán Bassa László

[popup][/popup]