Izrael több száz etiópiai zsidót menekít ki

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Izrael etióp származású bevándorlási és befogadási minisztere szombaton szülőhazájába látogat, hogy az afrikai országban maradt zsidók közül többszázat Izraelbe vigyen.

Pnina Tamano-Shata etióp bevándorlókat üdvözöl a repülőtéren Izraelben 2020 Május 21-én

Pnina Tamano-Shata miniszter, a Zsidó Ügynökség (Szochnut) képviselőivel együtt Etiópiába repül, ahol Addisz-Abebából és Gondárból érkező, leendő bevándorlók körülbelül ötszáz fős csoportjával találkozik, és a Zsidó Ügynökség két repülőgépével kíséri őket Izraelbe -számolt be róla csütörtökön Zvika Klein, izraeli újságíró.

A miniszer látogatása a folyamatban lévő “Izrael sziklája” művelet része, amelynek célja az Etiópiában megmaradt zsidóság nagy részének, kétezer embernek Izraelbe juttatása január végéig.

Tamano-Shata megjegyezte: “Óriási küldetés és kiváltság számomra, hogy sokakat hazavihetek azok közül, akik évtizedek óta várják, hogy a Jeruzsálemről szőtt álmaik valóra váljanak.”

Isaac Herzog, a Zsidó Ügynökség vezetője elmondta: „Bízunk benne, hogy sok év után bevándorlók ezrei újra találkozhatnak családtagjaikkal. Izrael államának kötelessége cselekedni a nemzedékeken átívelő fájdalmas történet befejezése érdekében. ”

Tamano-Shata az etiópiai Wuzaba nevű faulcskában született 1981-ben, és az etiópiai alija-hullám részeként érkezett Izraelbe, amely Mózes-hadművelet néven vált ismertté.

Annak érdekében, hogy Izraelt elérjék, apjával és öt testvérével együtt Szudánba gyalogoltak, ahonnan őket és több ezer sorstársukat a zsidó államba szállították. Édesanyja hátramaradt, és a családtagok csak néhány évvel később találkozott újra.

A jogi diploma megszerzése után Tamano-Shata politikai aktivista lett, 2012-ben csatlakozott a Jes Atid párthoz, és beválasztották a Kneszetbe. A kormányban bevándorlási és befogadási miniszterként tölt be pozíciót, miután tavaly átült a Kék-Fehér párthoz.

The Algemeiner -Bretter Dávid

 

 

Címkék:bevándorlás, Etióp zsidók, Etiópia

[popup][/popup]