Izrael regionális szövetségre törekszik Irán ellen

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Bennett az Egyesült Arab Emírségek és Bahrein minisztereivel találkozott az ENSZ-ben elmondott beszéde előtt.

Forrás: Government Press Office

Naftali Bennett izraeli miniszterelnök vasárnap New Yorkban találkozott az Egyesült Arab Emírségek és Bahrein magas rangú minisztereivel – közölte hivatala az ENSZ-ben elmondott beszéde előtt, amelyben az iráni atomprogram elleni fellépést sürgette. Izrael úgy interpretálta a Washington közvetítésével kötött új diplomáciai kapcsolatait az Egyesült Arab Emírségekkel és Bahreinnel, hogy ez a szövetség segít létrehozni egy regionális szövetséget közös ellenségükkel, Iránnal szemben. Teherán továbbra is tagadja, hogy atomfegyverek előállítására törekszik. Tárgyalásokat folytat a világhatalmakkal egy 2015-ös megállapodás felújításáról, amely értelmében a gazdasági szankciók feloldásáért cserébe korlátozta urándúsítását.

Abdullatif bin Rashid Al Zayani bahreini külügyminiszterrel és Khalifa Shaheen Almararral, az Egyesült Arab Emírségek külügyi államtitkárával folytatott találkozója során Bennett elmondta, Izrael reméli, hogy mindkét országgal szorosabbra fűzheti kapcsolatait. “Szilárdak vagyunk, hiszünk ebben a kapcsolatban, és szeretnénk azt a lehető legnagyobb mértékben bővíteni” – mondta Bennett a hivatala által kiadott nyilatkozat szerint.

Izrael örömére 2018-ban Donald Trump akkori amerikai elnök kilépett az iráni atomalkuból és újra gazdasági szankciókat vezetett be Iránnal szemben. Joe Biden amerikai elnök kormánya azonban közvetett tárgyalásokat kezdett Teheránnal Bécsben a megállapodás megmentéséről, de ezek félbeszakadtak. Az iráni külügyminiszter pénteken úgy vélte, hogy a tárgyalások “nagyon hamar” ismét elkezdődnek, de konkrét időpontot eddig nem mondott.

Reuters – Szabó Gyula

[popup][/popup]