Izrael: ortodox rabbik nyilvánosan oltatják be magukat

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Izraelben túl vannak az egymillió beoltott állampolgáron. Már az ultraotodoxok sem tiltakoznak az oltás ellen. Netanjahu miniszterelnök az első volt a sorban; ezzel is igyekszik helyreállítani az utóbbi időben erősen megtépázott imázsát. 

Fotó: Wikimeia commons

Az oltási kampányról ezúttal a New York Times ad átfogó képet.

Izraelben az oltási kampány december 20-án kezdődött, és népességarányosan az első helyen áll, mögötte a Perzsa-öböl menti törpeállam Bahrein. Az Our World in Data adatai szerint az USA lakosságának csupán 1 százaléka, és az európai országokban a népesség elenyésző része kapta meg az oltást 2020 végéig, annak ellenére, hogy Kína, az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság jóval nagyobb mennyiségű oltóanyaggal rendelkezik.

Izrael egészségügyi rendszere teljesen digitalizált: törvény írja elő, hogy minden állampolgár regisztrálni köteles az ország négy egészségügyi központjának egyikében, és a központi kormányzat koordinálja az országos oltási kampányt.

Ran Balicer orvosprofesszor, a nemzeti tanácsadó bizottság és a legnagyobb központ (Klalit) vezetője szerint a kilencmilliós ország mérete is szerepet játszik a sikerben, nemkülönben a rámenős felvásárlási politika.

Juli Edelstein (Fotó: Wikimedia)

Juli Edelstein egészségügyi miniszter egy pénteki interjúban elmondta, hogy Izrael az államok közül az elsők között vette föl a kapcsolatot a gyógyszergyártó cégekkel, amelyek készségesnek bizonyultak az együttműködésre, ismerve az ország egészségügyi rendszerének hatékonyságát és megbízhatóságát az adatgyűjtés és -kezelés területén.

A belső politikai konfliktusok, ellentmondó utasítások és bizalmi válság közepette Izraelt október közepén a járvány második hulláma sújtotta. A fertőzöttségi arányt és a halálos áldozatok számát tekintve a helyzet globális méretekben a legrosszabbak közé tartozott.

Bár a bevezetett intézkedések hatására sikerült az új megbetegedések számát csökkenteni, az még mindig napi 5.000 fölött van, és kénytelenek voltak a harmadik részleges kijárási tilalmat elrendelni. A fertőzöttek száma meghaladja a 420.000-et, a halottaké pedig a cikk írásakor 3,325.

Izraelben nem tették közzé a kapott oltóanyag-egységek számát, a ráfordítás összegét ugyancsak bizalmasan kezelik. Edelstein szerint ha kiderül, hogy a zsidó állam többet fizetett más országoknál, akkor is megérte, ha akár egy héttel korábban sikerül nyitni a gazdaságot.

Elsőként az egészségügyi dolgozókat és a 60 éven felülieket oltják be olyan ütemben, hogy a legnagyobb kockázatnak kitettek a második Pfizer-BioNTech második vakcina adagot január végére megkapják. Naponta mintegy 150.000-en részesülnek a védőoltásban.

Netanjahu – aki ellen vesztegetés, csalás és hűtlen kezelés vádjával folyik bírósági eljárás – szinte személyes ügyként kezelte az oltási kampányt, felelősséget vállalva a több millió Pfizer, Moderna és más cégek által gyártott oltóanyagok beszerzéséért. December 19-én ő kapta az első oltást, később pedig Jeruzsálemben gratulált az 500.000-ik beoltottnak. Még az ország középső részén található Tira településbe is ellátogatott, hogy az arabok átoltottságát erőltesse. „A több millió adagot mindenkinek szánjuk: zsidónak, arabnak, hívőnek és szekuláris polgárnak egyaránt” – nyilatkozta a miniszterelnök.

Arab vezetők információs káoszra panaszkodtak, ami az arab tájékoztatást és a közösségi médiát illeti. Dr. Samir Subhi, Umm al-Fahm polgármestere, a városé, amelyet Netanjahu és Edelstein a pénteki napon fölkeresett, az izraeli tévének azt nyilatkozta, hogy hangpostán 25.000 üzenetet továbbított a környék lakóinak, és kérte, hogy oltassák be magukat, mert a vírus elleni küzdelem „mindnyájuk szent ügye” kell legyen.

Umm al Fahm (Fotó: Wikipedia)

Ismeretes, hogy az ország ultraortodox közössége sokáig ellenállt az intézkedéseknek, és közülük sokan estek áldozatul a járvány első hullámának. Most viszont a nagy tekintélyű Jichák Zilberstein rabbi jelentette ki, hogy Balicer professzorral konzultálva arra a meggyőződésre jutott, hogy az oltás kockázata sokkal alacsonyabb a vírus okozta fertőzésnél, és ilyen szellemben hozott döntést. A közösség számos vezetője posztolt fotót arról, amint beoltják.

Mindeddig az oltási kampány nem terjedt ki a Nyugat-part és a Gázai-övezet lakosságára. Nem kaptak oltóanyagot, igaz a Palesztin Hatóság (PH) nem is igényelt. Jogászkörök és emberjogi aktivisták szerint Izraelnek kötelessége a palesztinokat ellátni vakcinával. ENSZ körökben arról nyilatkoztak, hogy a PH a globális vakcina elosztó központhoz, a Covaxhoz fordult anyagi támogatásért, és nemzetközi logisztikai cégekkel áll kapcsolatban.

Edelstein azt nyilatkozta, hogy elsőrendű feladatuknak a saját állampolgáraik oltását tekinti, de Izrael érdeke, hogy csökkentse a palesztinok fertőzöttségét.  “Ha I-ten segítségével olyan lesz a helyzet, hogy másokon is segíthetünk, megtesszük” – mondta.

Címkék:Benjamin Netanjáhu, Covid 19, Izrael, kampány, oltás, Ultraortodoxia

[popup][/popup]