Izrael kitiltja a zsidó látogatókat a Templom-hegyről a Ramadán végéig

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerdától kezdve a ramadán végéig megtiltja a zsidó hívők és turisták belépését a Templom-hegyre.

Vallásos nacionalisták izraeli zászlót lengetnek a Templom hegyen

Rendőrségi tisztviselők megerősítették, hogy a döntést a miniszterelnök hozta meg, aki a korábbi években alkalmazott politikához hasonlóan a Ramadán hónap utolsó tíz napjára lezárja a Templom-hegyet a zsidók hívek és látogatók előtt.

A miniszterelnöki hivatal közleménye szerint a döntést “a biztonsági ágak vezetőivel”, valamint Netanjahuval, Yoav Gallant védelmi miniszterrel és Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszterrel közösen végzett “átfogó helyzetértékelés után” hozták meg.

A miniszterek “utasítást adtak, hogy minden szükséges operatív erőt irányítsanak át a Nyugati Falhoz érkező imádkozók és delegációk védelmére” – áll a közleményben.

Netanjahu “megdicsérte az izraeli rendőrséget azért, ahogyan a Templomhegyen és a Nyugati Falnál ellátta feladatát a Pészach ideje alatt; és megdicsérte a biztonsági erőket az izraeli polgárok védelmében tett intézkedésekért, amelyek sok életet mentettek meg”.

Ben-Gvir így reagált Netanjahu döntésére: “A miniszterelnök döntése, hogy a terrorhullám miatt lezárja a Templom-hegyet a zsidók előtt, súlyos hiba, amely nem hoz békét, hanem csak fokozhatja a feszültséget”.

“A zsidó jelenlét hiánya a Templom-hegyen automatikusan a hegyre telepített rendőri erők meggyengüléséhez fog vezetni” – tette hozzá -, ami táptalajt teremt a zsidók meggyilkolására uszító hatalmas tüntetéseknek, sőt, a kődobálásnak is, melynek a Nyugati Falnál imádkozó zsidók lesznek a céltáblái. Amikor a terrorizmus lecsap ránk – hatalmas erővel kell visszavágnunk, nem szabad megadnunk magunkat neki”, vélekedett Ben Gvir.

Algemeiner

[popup][/popup]