Izrael: felbomlott a kormány, új választások várhatók

Írta: Shiri Zsuzsa/MTI - Rovat: Politika

 Koalíciós viták miatt a parlament feloszlatása és előre hozott választások kiírása mellett foglalt állást Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő – közölte kedden hivatala.

Benjamin_Netanjahu_Europress AFP

Benjamin Netanjahu (Fotó: Europress AFP)

“A miniszterelnök azt tervezi, hogy a parlament mielőbbi feloszlatását kéri, és a néphez fordul, hogy egyértelmű felhatalmazást kapjon Izrael vezetésére” – olvasható a közleményben.

A miniszterelnöki hivatal arról is beszámolt, hogy a jobbközép Likud Pártot vezető Netanjahu menesztette Jaír Lapid pénzügyminisztert, a centrista Jes Atíd (Van Jövő) párt elnökét, valamint Cipi Livni igazságügy-minisztert, aki a szintén centrista Tnua (Mozgalom) párt elöljárója.

Ezt azzal indokolta Netanjahu, hogy a két centrista pártvezér-miniszter a közelmúltban élesen bírálata a kormány egyes lépéseit. A kormányfő azt hangoztatta, “nem fogja tolerálni a belső ellenzéket” kabinetjében.

„Az utóbbi hetekben, s az utóbbi napokban is élesen támadták Lapid és Livni miniszterek az irányításom alatt álló kormányt” – mondta Netanjahu. „Nem fogom tűrni, hogy miniszterek a kormányon belülről támadják a kormány politikáját és annak vezetőjét” – tette hozzá.

Yair Lapid speaks during an interview with Reuters in Tel Aviv

Jair Lapid

Netanjahu döntését megelőzően az izraeli televízió információi szerint megszerezte az ultraortodox pártok ha nem is írásba foglalt, de elvi egyetértését arról, hogy amennyiben jövőre ismét ő alakíthat kormányt, akkor részt vesznek majd a koalícióban, az ő irányítása alatt. Az előzetes politikai háttéralku megkötését a miniszterelnök egy újságírói kérdésre válaszolva kedd esti sajtótájékoztatóján tagadta.

Netanjahu kedd este rendkívüli, a televízió által közvetített sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a jelenlegi körülmények között nem lehetett tovább kormányozni az országot és ismét hevesen bírálta Jaír Lapidot és Cipi Livnit. Puccsnak nevezte Lapid politikai lépéseit bíráló nyilatkozatait, élesen elítélte és felelőtlennek nevezte azokat.

A Háárec című izraeli lap értékelése szerint Netanjahu keddi lépésével már másodszor hajtott végre politikai manővert Lapid ellen. Először hétfő este, amikor sajtóközleményben nyilvánosságra hozta, hogy Lapid számára vállalhatatlan feltételekhez kötötte a pénzügyminiszter hivatalban maradását, majd másodszor akkor, amikor kedd este menesztette, még mielőtt Lapid maga távozott volna önként a kormányból.

A tízes tévécsatorna esti híradója szerint szerdán első, jövő hétfőn pedig már második és harmadik olvasatban is megszavazhatja a knesszet plénuma a feloszlatásáról szóló törvényt.

Tzipi Livni

A televízióban megszólaltatott szakértők szerint várhatóan jövő márciusban lesznek az előre hozott választások. Ezzel kapcsolatban már közvélemény-kutatást is végeztek, noha a választók a kutatók szerint nem értik, miért van szükség ismét arra, hogy alig két évvel a jelenlegi kormány megalakulása után ismét az urnákhoz járuljanak.

A tízes csatorna felmérése szerint a százhúsz parlamenti mandátumból a Likud szerezné a legtöbbet, huszonkettőt. Naftali Bennet Bájt Hajehudi (Zsidó Otthon) nevű telepeseket támogató jobboldali pártja lenne a második tizenhét parlamenti hellyel, a szociáldemokrata Munkapárt tizenötöt, Avigdor Liberman jobboldali Iszráél Béténu (Izrael a Hazánk) pártja pedig tizenkét mandátumot szerezne. A szakértők hangsúlyozták, hogy a kampány időszakában még komoly változások is történhetnek a pártok népszerűségi sorrendjében.

[popup][/popup]