Izrael és a palesztinok népszavazással kívánnak dönteni a békeszerződésről

Írta: MTI - Rovat: Politika

Izrael és a palesztin területek vezetői egyaránt úgy nyilatkoztak hétfőn, hogy a két ország közötti esetleges békeszerződés sorsáról népszavazással kell majd dönteni.

Benjamin Netanjahu

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök parlamenti beszédében elmondta, hogy a népszavazással hozott döntés megelőzné a társadalmi ellentétek kiéleződését, és olyan egyezséget nem érdemes kötni, amelyet a lakosság nagy része nem fogad el.

Az izraeliek körében végzett közvélemény-kutatások kimutatták, hogy a többség támogatná az önálló palesztin állam létrejöttét, viszont sokan – például a ciszjordániai keményvonalas telepesek – határozottan ellenzik ezt a megoldást.

A miniszterelnök közölte, hogy hamarosan a kormány, majd a törvényhozás elé kerül a népszavazásról szóló javaslata, de erről részleteket nem mondott.

Az izraeli politikusok megosztottak a népszavazást illetően. Cipi Livni igazságügy-miniszter például – aki hivatalosan a palesztinokkal folytatott tárgyalások felelőse – nem támogatja a referendumot, mert szerinte ilyen horderejű kérdésekben az ország demokratikusan megválasztott vezetőinek kellene dönteni.

Mahmúd Abbász palesztin elnök hétfőn ugyancsak kijelentette: úgy tervezi, hogy népszavazást tartanának majd egy esetleges békeszerződés megkötéséről. A közvetlen izraeli-palesztin tárgyalások 2010-ben szakadtak meg a Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben folytatódó izraeli telepek építése miatt, mivel a palesztinok a Gázai övezet mellett itt hoznák létre önálló államukat.

[popup][/popup]