Izrael-ellenes indulatok – Skóciában

Írta: Szombat - Rovat: Politika, Sport

David Collier, az Algemeiner c. amerikai zsidó lap tudósítója beszámolt egy Glasgow-i futballmérkőzésről – de legkevésbé sem a focirajongás vezérelte.

Glasgow, a városháza épülete (Fotó: Wikimedia Commons)

Szeptember 4-én este labdarúgó Nemzetek Ligája csoportmérkőzésen Skócia és Izrael nemzeti válogatottja csapott össze a Glasgow-i Hampden Parkban. A mérkőzés 72. percében az izraeliek jutottak bedobáshoz a skótok térfelén, majd a hetes és kilences mezt viselők összjátéka nyomán a labda a skótok hálójában kötött ki. Az izraeliek ezzel kiegyenlítettek, és a végeredmény 1:1 lett.

A két említett izraeli csatár Eran Zahavi és Moanes Dabour voltak, utóbbi izraeli moszlim. Az izraeli nemzeti tizenegy kapitánya az ugyancsak moszlim Bibras Natkho. A tartalékok között volt Joel Abu Hanna izraeli arab, a csapat balhátvédje pedig az izraeli beduin Taleb Tawatha. Hatem Abu Elhamed izraeli arab – egy másik izraelivel, Nir Bitonnal együtt a skót Celtic klub játékosa.

A stadionon kívül Izrael ellenes demonstráció zajlott; a tüntetők ’apartheid’-et skandáltak. Egy pillantás a fenti listára elég annak megállapításához, hogy ez – antiszemita gyűlölet fűtötte hazugság. Az izraeli csapat moszlim és zsidó játékosai egyazon országban élnek, ugyanazoknak a törvényeknek engedelmeskednek. Választójoggal rendelkeznek a Közel-Kelet legszabadabb országában.

Az odakinn ordítozó tömeget az igazság nem érdekelte. A nap azzal kezdődött, hogy a stadion bejáratánál aktivisták a betont vörösre festették, a falakon pedig a “Palestinian blood” felirat jelent meg, ami az egy Celtic közeli Twitter oldalon volt látható. A feliratot még az izraeli csapat érkezése előtt lefestették.

Már a mérkőzést megelőző napokban voltak tüntetések. Az egyik szervezője a Scottish Palestine Solidarity Campaign (SPSC) volt, soraiban kőkemény antiszemitákkal, akik nélkül alig maradna pár ember a csoportban. A másik tüntetést a Revolutionary Communist Group (RCG), ugyancsak maroknyi csoport szervezte. Előbbi vezére Mick Napier, Hezbollah párti megmozdulások vezérszónoka. Aberdeenben a csoportnak sikerült egy zsidó vállalkozót elűzni a városból. Másik két jelenlévő Ishaq Aslam és Barry Mulligan arról ismert, hogy antiszemita összeesküvés-elméleteket osztottak meg az interneten.

A tüntetés résztvevője volt Robert Carter, Hezbollah szimpatizáns, a Jeremy Corbyn vezette Munkáspárt korábbi tagja. Összesen mintegy 60-an tüntettek, közöttük legalább 40 tagadja a Holokausztot, támogatja a terroristákat.

Az Izrael ellenes megmozdulás minden egyes résztvevője azt állítja, hogy az emberi jogokért tüntettek. Ez persze a propaganda álarc. Az eseményen iráni és pakisztáni zászlók is megjelentek, holott ebben a két országban sárba tiporják az emberi jogokat. Az istenkáromlásért halálbüntetés jár. Irán és Pakisztán vezetői Izraelt vallási, antiszemita és szektás alapon ítélik el. Irán radikális iszlámista csoportokat támogat, Pakisztánban pedig keresztény kisgyermekeket rabolnak el, térítenek muzulmán hitre és házasítják meg őket. Az ottani bíróságok a bűnösöket pártfogolják az áldozatok ellenében.

Ebben a helyzetben nagy felelősség hárul a médiára. Az olyan újságok azonban, mint a Daily Record, a Glasgow Times vagy a Scottish Herald  csupán „palesztin párti” tiltakozásról írnak, azt elfelejtik megemlíteni, hogy a tiltakozók szélsőséges, rasszista, antiszemita jelszavakat hangoztatnak, Holokauszt tagadók és támogatják a terrorizmust. Ezúttal a BBC-t is cserbenhagyta hagyományos tárgyilagossága. Csupán a Scottish Sun mutatott rá a tiltakozók Izrael ellenességére és bírálta a tüntetőket. Nincs mit csodálkozni ezek után, hogy Ayr városában palesztin zászlót tűztek ki egy iskola falára. Az emberek a riportokat olvasva olyan következtetésre juthatnak, hogy a palesztin ügyet fölkarolók mérsékelt és józan aktivisták, a „jó ügyet” szolgálják.

A média felelőssége is, hogy az Izrael ellenes gyűlölet évtizedek óta egyre nő, amennyiben részt vállalnak a közvélemény félrevezetésében.

Nem lehet megakadályozni azt, hogy az antiszemiták tiltakozásuk jeléül összegyűljenek a zsidó állammal kapcsolatos eseményeken. Követelni kell viszont, hogy a hatóságok határozottan lépjenek föl a zsidógyűlölet megnyilvánulásai ellen. Azt is követelni kell, hogy az újságírók tájékozódjanak, még mielőtt nekifognának cikkeik megírásához.

A zsidógyűlöletet le kell leplezni és fel kell tárni, bármikor és bárhol üti is fel a fejét. Még Skóciában is.

Algemeiner – Bassa László

Címkék:anticionizmus, antiszemitizmus, Izrael-ellenesség, Skócia

[popup][/popup]