Izrael-ellenes csoportok a washingtoni Holocaust múzeum előtt akartak tüntetni

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Politika

Az “Orvosok a népirtás ellen” (“Doctors Against Genocide” – DAG) néven újonnan kitalált Izrae-ellenes szervezet lemondta az anticionista tüntetést, amelyet csütörtökön az amerikai Nemzeti Holokauszt Emlékmúzeum előtt akart megtartani.

Hamasz-párti aktivisták a Fehér Házhoz vonulnak tűzszünetet követelve  gázai háborúban

A tüntetés ürügye az volt, hogy tűzszünetet követelnek Izraeltől a Hamász elleni izraeli háborúban. A tüntetés lemondását azzal indokolták, hogy “rossz szándékú egyének” a rendezvényt antiszemita tüntetésnek nevezték.

“A rendezvényünk célja az volt, hogy meglátogassuk a Holokauszt Múzeumot, kifejezzük együttérzésünket a népirtás borzalmai iránt. Emellett szerettük volna felhívni a figyelmet a Gázában zajló népirtásra” – áll a csoport hétfői közleményében.

“Az eredeti kommunikációnk nem közvetítette ezt kellőképpen, ami félreértelmezésekhez és alaptalan vádaskodásokhoz vezetett” – folytatták. “Kiállunk a kiszolgáltatott emberek elleni minden gyűlölet ellen, legyen az antiszemitizmus, palesztinellenesség, feketék elleni gyűlölet, fehérellenes gyűlölet vagy bármilyen más előítélet. Soha többé mindenkiért.”

Egy későbbi nyilatkozatában a csoport bocsánatot kért az “egyértelműség hiánya” miatt, de továbbra is azt sugallta, hogy a holokauszt összehasonlítható Izrael Hamasz-ellenes katonai műveleteivel.

A DAG hétvégén bejelentett tiltakozását zsidó csoportok és aktivisták elítélték, “beteges” és egyértelmű kísérletnek nevezték a zsidó szenvedés lekicsinylésére. Izrael önvédelmi erőfeszítéseit ezek a „humanisták” képesek a nácik által elkövetett népirtáshoz hasonlítani.

“Lemondták ezt a gyomorforgató eseményt” – közölte a StopAntisemitism nevű zsidó szervezet az X/Twitteren. “Ismételjük meg: ez a csoport a múlt hónapban alakult. Soha semmit nem posztoltak tényleges népirtásokkal kapcsolatban és nem voltak hajlandóak elítélni a Hamász terrorcsoportot sem, amely halált hoz mind a palesztinokra, mind az izraeliekre.”

[popup][/popup]